» » Чому кисне молоко?

Чому кисне молоко?

Чому кисне молоко?

Люди здавна помітили, що в грозу молоко стає кислим, але ось чому скисає молоко швидше в негоду, вчені поки не знають. Вважається, що на процес бродіння впливають електромагнітні хвилі, але це не доведено.

Процес бродіння або створаживания молока всім знайомий з дитинства. Але багато хто помилково вважає, що молоко скисає від високої температури. Це не так, вірніше не зовсім так. Процес бродіння прискорюється від високої температури, але навіть в холодильнику молоко рано чи пізно скисне.

Причини скисання молока

Вся справа в стрептококи, яких в молоці дуже багато. Саме вони вступають в реакцію з молочним цукром, що і провокує виділення молочної кислоти. Так як за формою такі бактерії нагадують паличку, їх називають «молочної» або «болгарської» паличкою. Болгарської - тому, що першим їх досліджував Іван Мечников, який вивчав болгарські кисломолочні продукти і їх вплив на організм.



Чи не він один задавався питанням, чому кисне молоко. Французький хімік Луї Пастер ще в 1857 році в своєму дослідженні довів, що бродіння викликається бактеріями, які присутні в продукті. Ранні його дослідження пов`язані з вином (це не дивно, адже Франція - світовий виробник вин). Пастер довів, що основною причиною, по якій вино перетворюється в оцет, є дріжджові мікроорганізми. Хороший спосіб продовжити свіжість продуктів - підігріти їх до температури 50-60 градусів і протримати деякий час. Сьогодні цей метод застосовується в основному для соків, молока і пива, і ми називаємо його «пастеризацией».

Кисломолочні продукти дуже корисні для організму, але є одна умова - прокиснути молоко має в «природних» умовах, тобто при кімнатній температурі. А ось кисле молоко з холодильника шкідливо для організму і може викликати отруєння. Для тих, хто любить готувати, буде цікава стаття Як приготувати кисле молоко.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!