» » » Що таке ферменти?

Що таке ферменти?

Що таке ферменти?

Під ферментами, як правило, розуміються білкові молекули або молекули РНК (рибозими), а також їх комплекси, які прискорюють хімічні реакції в живих організмах. Ферменти також часто називають ензимами. У цій статті розповімо докладніше, що таке ферменти і в чому їх корисні властивості для організму.

Що роблять ферменти?

Ферменти утворюються в кожній живій клітині і можуть проявляти свої функції як усередині неї, так і за її межами. Як правило, один фермент може каталізувати (прискорити) одну хімічну реакцію або одну групу близьких за змістом хімічних реакцій. При цьому свої назви ферменти одержують від назв речовин, з якими вони "працюють". Так, наприклад, фермент лактази розщеплює лактозу, а сахараза - сахарозу.

Навіщо нам ферменти?

Ферменти допомагають людському організму здійснювати ті чи інші процеси. Більшість з нас вважає, що ферменти беруть участь тільки в перетравленні їжі, проте є ферменти, які допомагають роботі нервової системи, а також ферменти, що беруть участь в утворенні нових клітин і боротьбі з запальними процесами.

ферментна недостатність

Ферментна недостатність - небезпечна для людини хвороба, а тому при наявності цієї недуги його обов`язково треба лікувати за допомогою спеціальних препаратів, що містять ферменти. Однак лікування не можна призначати самостійно, потрібно обов`язково звертатися до лікаря, особливо, якщо врахувати, що страждають на хворобу зазвичай діти.

Інші нові слова шукайте в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!