» » » Чому яблуко темніє?

Чому яблуко темніє?

Чому яблуко темніє?

У дитинстві всі ми запитували у старших, чому яблуко темніє, коли його відкусиш або отрежешь. Як правило, дорослі відповідали тим, що в яблуці міститься залізо, яке при взаємодії з повітрям окислюється, а тому і змінює своє забарвлення.

Насправді все не зовсім так. З`ясуємо, чому ж це відбувається.

Причина потемніння яблук

У яблуці дійсно міститься залізо, але його там дуже мало, особливо для того, щоб підвищити його рівень в організмі. Користь в цьому фрукті є, про це читайте в статті Чим корисні яблука.

Чому ж тоді яблуко темніє на зрізі?

Секрет в тому, що в ягодах і фруктах багато антиоксидантів, серед яких є поліфеноли. Також в яблуках є поліфенолоксідази - ферменти, що окислюють поліфеноли. В результаті цього окислення утворюються ще одні компоненти - хінони.

Для окислення речовин потрібен кисень. Тому, якщо відкусити яблуко, поліфеноли і поліфенолоксідази в м`якоті починають взаємодіяти, утворюючи хінони. Вони безбарвні, але беруть участь у синтезі меланіну, які і обумовлюють темний колір відмерлих клітин.

Таким чином на м`якоті утворюється темна кірка. Самі хінони токсичні для грибків і мікроорганізмів, тобто захищають яблуко від них, а кірка «загоює» пошкодження, немов рану, перешкоджаючи його проникненню всередину м`якоті.

Якщо вам цікаво, ви можете прочитати статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!