Для чого вуглеводи?

Для чого вуглеводи?

Всі ми знаємо, що вуглеводи займають важливе місце серед органічних сполук в організмі людини. Ще в школі нас учили, що поряд з білками і жирами вони вважаються основними компонентами в людському харчуванні. У нашій статті ми розглянемо, які типи вуглеводів існують в природі, а також які функції виконують вуглеводи.

Класифікація вуглеводів

У природі існує кілька видів вуглеводів, одні з яких можна вживати при достатньої фізичної активності, а інші краще виключати з їжі. Які види вуглеводів прийнято виділяти в медицині? Отже, класифікація вуглеводів виглядає наступним чином:

  1. Бистроусвояемие вуглеводи (глюкоза, фруктоза, лактоза, сахароза, мальтоза). Час засвоєння - 5-10 хвилин. Містяться у винограді, борошні, цукрі, меді, пиві, кавунах, в молочних і солодких продуктах. Надмірне їх вживання призводить до ожиріння, підвищення рівня холестерину, метеоризму.
  2. Медленноусвояемие вуглеводи (крохмаль, глікоген). Час засвоєння - 20-30 хвилин. Знаходяться в крупах, овочах, бобових рослинах, картоплі.
  3. Неусвояемие вуглеводи (клітковина, пектини, гуар, смола, целюлоза). Ці вуглеводи називають харчовими волокнами, погано перетравлюються шлунково-кишковим трактом і знаходяться в висівках, крупах, овочах, фруктах, ягодах, морських водоростях, бобових рослинах. Відсутність їх в їжі призводить до геморою, раку, атеросклерозу, жовчнокам`яної хвороби, а в деяких випадках навіть до печінкової енцефалопатії і печінкової комі.


Значення вуглеводів для організму дуже велике, так як при їх нестачі відбувається порушення обміну речовин. При вживанні вуглеводів в їжу важливо правильно підбирати співвідношення різних типів вуглеводів. Лікарі і дієтологи в усьому світі радять задовольняти потребу у вуглеводах за рахунок медленноусвояемие типу, так як він сприяє повільного підвищення цукру в крові і кращого засвоєння організмом.

Роль вуглеводів в організмі

Спираючись на вищевикладену класифікацію, ми можемо з упевненістю сказати, для чого потрібні вуглеводи в біологічному світі. Отже, серед функцій вуглеводів виділяють наступні:

  • структурна функція (за допомогою вуглеводів забезпечується побудова стінок біологічних організмів);
  • захисна функція (колючки і шипи у рослин утворюються за рахунок відмерлих клітин, більшу частину яких складають вуглеводи);
  • пластична функція (вуглеводи входять до складу ферментів, нуклеїнових кислот, клітинних оболонок системи імунітету);
  • енергетична функція (це можна назвати основним, для чого вуглеводи потрібні організму людини);
  • запасающая функція (грають роль запасних поживних речовин, які представлені в організмі людини жировим прошарком);
  • осмотическая функція (від вуглеводів залежить осмотичнийтиск в крові);
  • рецепторная функція (вуглеводи сходять до складу багатьох рецепторів)
  • антитоксическая функція (здатні виводити токсини і інші шкідливі речовини з організму);
  • тонізуюча функція (сприяють порушенню центральної нервової системи).


Увага, тільки СЬОГОДНІ!