» » » » Що буде, якщо не є вуглеводи?

Що буде, якщо не є вуглеводи?

Що буде, якщо не є вуглеводи?

Інтернет переповнений одноманітними сайтами, що пропонують універсальні дієти, автори яких обіцяють вам видимий результат з перших днів. Причому часто ці дієти виявляються досить суворими. Це може бути дієта, позбавлена білків, або дієта без м`яса (хліба, яєць або будь-якого іншого продукту). У цій статті ви дізнаєтеся про наслідки одного з найпоширеніших режимів харчування - безвуглеводної дієти, тобто про те, що буде, якщо не є вуглеводи.

Білки, жири, вуглеводи: користь

Зі шкільної лави ми знаємо, що продукти харчування містять в собі білки, жири і вуглеводи. З білків (амінокислот) є основоположними для нашого м`язові тканини, а також регенеруються клітини тканин. Жири необхідні для розчинення вітамінів і для підтримки обмінних процесів, що ведуть до метаболізму, тобто зростання. Що таке вуглеводи, а також навіщо вони потрібні, ви можете прочитати тут.

Наслідки харчування без вуглеводів

У багатьох людей є звичка: відразу після пробудження з`їсти щось борошняне або солодке. Такі продукти містять в собі прості вуглеводи, моментально конвертовані в енергію. Відразу після того, як ви з`їли щось з цього, ви відчуваєте прилив сил. Якщо ви виключіть з раціону продукти, що містять швидкі вуглеводи, то домогтися моментального припливу сил після прийому порції їжі ви вже не зможете. Ні білки, ні жири не можуть бути швидко засвоєні.



Корисно знати: насправді, навіть швидкі вуглеводи не можуть засвоїтися за лічені хвилини. Ефект моментального відновлення сил пояснюється тим, що так нас обманює наш мозок. Він ніби дає нам відчуття ситості «в кредит», тобто до того, як енергія від розщеплення вуглеводів дійсно виділиться.

Як правило, у більшості немає можливості влаштувати собі повноцінний прийом їжі днем, тому що в цей час люди працюють. Щоб сили не кінчалися протягом доби, необхідно їсти їжу, що містить повільні вуглеводи. До них відносяться каші, овочі, цільнозернові макаронні вироби. Відповідно, при виключенні таких продуктів з раціону ви, фігурально висловлюючись, перетворитеся на "овоч". Це виражається в млявості, нудьгу, можливо, ви навіть будете відчувати холод.



Корисно знати: «швидкість» вуглеводів характеризується їх глікемічним індексом. Чим більше глікемічний індекс, тим більша частина вуглеводів засвоїться за певний проміжок часу. Наприклад, ви з`їли 200 грамів цільнозернових зварених макаронів, через півгодини засвоїлося 30% вуглеводів, що містяться в порціі- з іншого боку, ви з`їли 50 грамів шоколаду і через 30 хвилин засвоїлося 90% вуглеводів. Це означає, що глікемічний індекс шоколадки вище, ніж у макаронів. Всі наведені цифри умовні.

Приблизно через тиждень після виключення вуглеводів з їжі почнеться процес катаболізму. Ви почнете худнути (не поспішайте радіти). Спочатку це торкнеться жирового прошарку під шкірою, потім жирового прошарку навколо фасцій внутрішніх органів. Останнім етапом стане розщеплення м`язових волокон. Все це супроводжується депресією і почуттям втоми, поступово наростаючою агресії. Навіть якщо ви будете їсти багато білків і жирів, це не компенсує брак енергії.

Ще через кілька днів почнуть притуплятися ваші органи чуття. Ослабне зір, слух, дотик, вами опанує апатія. Відчуття голоду пропаде майже повністю. Ваш організм все ще зможе підтримувати життя завдяки білкам і жирам.

Через місяць почне змінюватися гормональний фон. Організм буде перебудовуватися, дискомфорт зникне, стан частково нормалізується.

Людський організм здатний адаптуватися до відсутності вуглеводів, однак такі експерименти можуть мати летальний результат. Ні в якому разі не виключайте з раціону вуглеводи. Це не призведе до зниження ваги, так як в результаті такої дієти кілограми повернуться і приведуть з собою «друзів». Організм відреагує найпотужнішим напливом жиру, який стане своєрідною подушкою безпеки на випадок повторення таких експериментів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!