Які є дієти?

Які є дієти?

Безліч людей в сучасному світі, які мріють схуднути, мають чималий досвід в дієтах. Але багато хто забуває про те, що кожен організм індивідуальний і неповторний, тому не все, що добре для одного, підходить і для іншого. У цій статті ми детально поговоримо про те, які є дієти.

Дієти з обмеженням калорій

Суть цієї дієти полягає в тому, що для кожної людини підбирається своє кількість калорій, які він повинен вжити за день. Якщо це не робить індивідуально дієтолог, пропонують брати такі цифри: чоловіки повинні споживати 2000 ккал, жінки - 1500 ккал.

У цій дієті визначальне значення має кількість калорій- жири, білки і вуглеводи грають другорядну роль.

Ця дієта вам підходить, якщо ви здорові, не займаєтеся сильними фізичними навантаженнями і можете обмежувати себе в калоріях, маючи при цьому можливість різноманітно харчуватися по кілька разів на день (близько п`яти). Однак це може негативно позначитися на вашій травній системі, нервовій системі і зовнішньому вигляді.

монодієти

Монодієти набирають свою популярність, так як людям простіше просидіти день, два чи три на одному з улюблених або більш-менш прийнятних продуктів. Більше не рекомендується, оскільки організму потрібно різноманітне харчування. Для монодиет популярними є такі продукти:

  • Гречана крупа. Очищає організм і надає відчуття ситості. Гречану кашу потрібно готувати без варіння, треба залити крупу окропом на ніч. З ранку її можна їсти. Не додавайте сіль і перець, їжте кашу пісної.
  • Кефір. Класичний варіант дієти кефіру: 1,5-2 літра кефіру розділити на 5-6 порцій і пити протягом дня. Відмінно очищає кишечник і покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Мал. Рис є чудовим адсорбентом. Єдиний його мінус полягає в тому, що він затримує рідину в організмі, що найчастіше викликає набір зайвої ваги. Так що якщо у вас проблеми з нирками, ця дієта вам не підходить. При рисовій дієті ви можете вжити 200 грам рису протягом дня. Рекомендується вживати неочищений рис.

Все монодієти - не панацея. Подібні радикальні дієти можуть привести до різних порушень функцій організму:

  • Зміна в ендокринній системі при відсутності білка;
  • Зміна перільстатікі кишечника при відсутності вуглеводів;
  • При відсутності жирів може спостерігатися порушення відновлення клітин організму;
  • Вживання тільки сирих овочів може спровокувати удар по ферментативним системам організму, а також спричинити за собою виснаження печінки і шлункової залози.

Дієти з обмеженням жирів



Для цих дієт характерно висока кількість вуглеводів, мало жирів і близько 1500 ккал в день. Найчастіше в раціон людей, які дотримуються цієї дієти, входять необрушенние крупи, бобові, картопля, мюслі, пісне м`ясо, багато фруктів і овочів, знежирені молочні продукти, яйця.

Хоча подібні дієти досить непогані, пам`ятайте про те, що жири не можна ігнорувати. Якщо з раціону людини виключити жири, які в процесі ферментації діляться на кислоти і гліцерин, організм з цукрів почне виробляти кислоту, яка згодом приведе до більшого набору ваги. Крім того, жир необхідний для нормального функціонування організму, відновлення клітин і імунітету.

Низьковуглеводні дієти

Дотримуючись низьковуглеводній дієти, доведеться попрощатися з улюбленими вкусняшками: печивом, тортиками, крекерами а також макаронами, рисом і білим хлібом.



Через низький вміст вуглеводів збільшується споживання жирів, білка і клітковини. Так як і на цей раз втрачається баланс білків / жирів / вуглеводів, потрібно підходити до дотримання цієї дієти з розумом.

Правила, яких потрібно дотримуватися, сидячи на низкоуглеводной дієті, щоб не завдати організму великої шкоди:

  • Не перестарайтеся у вживанні жиру і білків;
  • Приберіть з раціону їжу, багату крохмалем - банан, морква, картопля і т. Д .;
  • Їжте більше зелені, салатів, ягід;
  • Відмовтеся від цукру;
  • Макарони, рис і білий хліб замініть на хлібці і макарони з цільного зерна і на бурий рис.

Не забувайте, що вуглеводи однаково життєво необхідні вашому організму.

добове голодування

Популярність цієї дієти зростає як на дріжджах. Незважаючи на обіцянки швидко схуднути, очистити організм від шлаків, домогтися великих результатів аж до омолодження, - це найрадикальніша і небезпечна для життя дієта.

Коли голодування корисно

  • У разі, якщо у вас холецистит або панкреатит у важкій стадії, три дня подібної дієти підуть вам на користь, щоб жовчний міхур або печінка відновилися. Але не забувайте, що в цій ситуації хворий знаходиться в стаціонарі під крапельницею з глюкози, а не виключає повністю надходження будь-яких речовин в організм.
  • Післяопераційний стан.
  • Підготовка до важливих медичних процедур теж є причиною не їсти, буває, по 12 годин. і т.д.

Коли голодування шкідливо

Перш ніж голодувати, переконайтеся, що у вас немає цих протипоказань:

  • серйозні захворювання крові;
  • захворювання нервової системи;
  • вагітність;
  • активне утворення тромбів і т. д.

Якщо ви впевнені, що з вашою кров`ю і нервовою системою все в порядку, а також ви не чекаєте поповнення, все ж треба запитати у лікаря, як саме може вплинути на вас голодування.

Раціональне харчування

Ми розглянули, які є дієти. Їх дуже багато, і, здається, що кожен може знайти щось своє. Пам`ятайте, що дієта - це стрес і при будь-якій дієті організм може дати збій, якщо ви не врахуєте ту чи іншу особливість організму чи просто не будете знати про неї. Це може спричинити за собою посилений набір ваги або порушення в обміні речовин, може вплинути на гормональний фон, і ось тоді доведеться довго відновлювати свій організм. Харчуючись раціонально з урахуванням своїх особливостей, потреб і смаків, ви будете підтримувати нормальний обмін речовин і високий імунітет. Потрібно правильно харчуватися, дотримуватися режиму дня і займатися спортом. Адже запорука здоров`я організму - гармонія в усьому.

Будьте здорові!

Також вам можуть бути корисні статті розділу Дієти та як схуднути.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!