» » » Як самому зробити цегла?

Як самому зробити цегла?

Як самому зробити цегла?
Як самому зробити цегла?

Цегла є одним з кращих будівельних матеріалів. Він використовується людьми вже кілька тисячоліть, і за весь цей час технологія його виготовлення не зазнала якихось значних змін. Цегла, як і раніше залишається прямокутним бруском, який роблять зі звичайної глини з додаванням деяких наповнювачів. Промисловий цегла отримують з глиняної заготовки шляхом високотемпературного випалу в спеціальній печі. У домашніх умовах відтворити цей процес, звичайно ж, неможливо, але при бажанні можна зробити безобжіговиє цегла, який набагато дешевше магазинного. Цегла цей досить міцний і з нього відмінно виходять невеликі одноповерхові споруди.

Як самому зробити цегла



Для виготовлення цегли вам буде потрібно середньої жирності глина, пісок, чиста пшенична солома, форми для цегли і вода.

  1. Насамперед приготуйте місце для роботи. Вирівняйте і розчистити майданчик землі недалеко від будинку. Сколотите з дощок великий короб з низькими бортами - в ньому ви будете замішувати розчин. Підготуйте дерев`яний настил з навісом - там будуть сохнути майбутні цеглини.
  2. Далі з дощок товщиною 2,5 см зробіть здвоєну форму для цегли. цеглаСаморобні саманні цеглини роблять більшими, ніж цеглу з обпаленої глини. Певних стандартів для їх величини немає. Багато майстрів роблять цеглу розміром 30х14х10 см. Для отримання цегли такого розміру форму треба зробити трохи більшу, тому що цеглини під час сушки зменшаться розмірах. З дощок збийте короб з однією перегородкою. Внутрішній розмір кожного «коритця» повинен бути 32,5х15х11см. Це і буде ваша форма. Дна у неї немає, замість нього приготуйте лист товстої фанери.
  3. Засипте в короб вісім об`ємних частин глини і дві частини добре просіяного річкового піску. А при в короб води, зніміть взуття, заберіть в короб і босими ногами добре розімніть всю масу. Потім висипте в короб три частини дрібно посіченої соломи і продовжуйте цеглазаважати масу ногами. При необхідності додавайте воду. В результаті цих праць у вас повинна вийти густа однорідна «каша». Залиште її на два дні на дозрівання, після чого ще раз добре вимісити масу ногами.
  4. Тепер починайте ліпити цеглини. Перед тим як зробити першу цеглину своїми руками рясно змочіть стінки форми і посипте їх дрібним піском. Поставте форму на вологий лист фанери, завантажте глиняну масу в форму і дуже-дуже щільно її утрамбуйте ручної дерев`яної трамбуванням. Особливо ретельно трамбувати треба по кутах форми. Надлишки маси зніміть зверху форми вологою дерев`яною рейкою.
  5. Далі візьміть аркуш фанери, віднесіть його до сушарці, опустіть лист до землі, і різким рухом витягніть його. Форма без дна опуститься на заздалегідь цеглапідготовлене місце. Краще всього пів сушарки застелити товстою поліетиленовою плівкою, до неї цеглини напевно не пристане.
  6. Обережно потягніть короб форми вгору. Форма зніметься, а цеглу залишаться лежати на землі. Забирайте форму і фанеру і вирушайте ліпити наступну порцію цегли.
  7. Сушіть цеглини на протязі під навісом, не перегортаючи їх перші три дні. Потім переверніть цеглини і встановіть їх на ребро. Продовжуйте сушити цеглини в такому положенні ще близько тижня. Далі цеглини можна регулярно перевертати. Весь процес сушіння займе близько трьох тижнів.


Якщо для вас якісь моменти в цій роботі залишаються не зовсім зрозумілими, відео, знайдене в Інтернеті за запитом «як зробити цегла», допоможе вам остаточно у всьому розібратися.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!