Як скласти піч?

Як скласти піч?
Як скласти піч?

Хоча сьогодні є безліч способів опалювати приміщення, люди все ще хочуть мати вдома справжню піч. Піч для багатьох - це одна з речей, що створюють домашній затишок, та й їжа з печі набагато смачніше, ніж з газової плити. Знайти хорошого пічника досить складно, так як мистецтво складання печей потроху відходить у минуле. Саме тому багато хто хоче знати, як скласти піч своїми руками, адже так хочеться мати вдома теплу і якісну грубку.

Як правильно скласти піч: поради майстра

Якщо раніше печі в основному були призначені для опалення і приготування їжі, то сьогодні вони також виконують декоративну функцію. Саме тому вимоги до обробки печі трохи змінилися. Завдяки сучасним технологіям можна створювати дуже красиві печі, а різноманітність пічної фурнітури дає простір для фантазії.

Дуже популярні сьогодні печі-каміни, тобто печі, до яких з одного боку акуратно прибудований камін. Перед тим, як скласти піч, зверніться до спеціалізованої літератури, щоб зрозуміти основні принципи створення печей. Віддавайте перевагу старим книгам, так як нові часто наповнені неякісної інформацією. По можливості хоча б один раз прослідкуйте за роботою майстра, щоб зрозуміти особливості роботи, а також способи прискорення процесу створення печі.

Само собою, перед тим як будувати піч, вам потрібно визначитися, де саме вона буде перебувати, для чого вона буде призначена, з яких матеріалів ви її побудуєте, а також вам потрібно мати проект печі. Щоб краще зрозуміти, як скласти піч, відео в інтернеті прийдуть вам на допомогу.

Як скласти піч з цегли

Перед початком складання цегляної стіни потрібно перевірити правильність її розміщення. Для цього розкладіть насухо цеглини першого ряду. Що визначити, де саме буде розміщена передня стінка вашої печі. Тут же, на цьому ряду, потрібно розмітити розташування вивідного каналу або димаря в залежності від того, яка у вас піч.



Якщо ви плануєте зробити насадную трубу, перший викладений ряд приймається за останній. На ньому потрібно розкласти цеглу, які призначаються для одного ряду труби. На кути, які позначають майбутню трубу, потрібно спустити схили на довгому шнурі зі стелі. Таким чином ви зможете визначити, де саме через перекриття буде проходити труба. Далі потрібно зробити в перекритті отвір для труби, при цьому потрібно врахувати, що треба залишити місце для протипожежної переділки.

Потім потрібно перевірити, паралельна чи піч стін, а також рівно кути першого ряду. Після того, як ви переконалися в правильності розташування печі, потрібно укласти кутові цеглини. Кладку кутів потрібно перевіряти за допомогою схилів, так як вона повинна бути строго вертикальною. Після цього потрібно укласти стіни, оптимальною товщиною яких вважається півцеглини. Втім, ви можете зробити стінку будь-якої товщини, але при цьому кладка буде відрізнятися для різних товщин.

Як скласти російську піч

Найбільш складною в кладці вважається російська піч, так як її пристрій відрізняється від інших грубок. Найбільш популярним розміром російської печі, яку будують будинки, вважається піч висотою 1.8 м, довжиною 2.13 м і шириною 1.42 м.



Кладка російської печі може стати справжньою проблемою для недосвідченого пічника. Російську піч не можна будувати, як звичайну стіну. Кожен ряд печі має свою специфічну кладку, не дотримуючись яку, ви не зможете зробити правильну грубку. Щоб зрозуміти принцип кладки, скористайтеся готовими схемами в мережі, кожна з яких докладно ілюструє кладку окремих рядів.

Так перший ряд печі потрібно зробити так: зовнішні сторони виконуються з цегли, а порожній проміжок потрібно заповнити битим каменем. Другий ряд повинен мати дві цегляні стіни для колон перегородки. Потрібно також залишити місце для колодязів та піддувала. Третя порядовая кладка потрібна для будівництва дверки піддувала і великий топки, після чого потрібно закласти піддавали малої топки. 4-я кладка починається з установки дверець піддувала, після чого потрібно змонтувати перегородки для колодязів.

Всі наступні ряди краще класти, користуючись схемою, так як словесний опис не може точно передати особливості їх кладки. Врахуйте, що тільки точне дотримання інструкцій дозволить вам скласти правильну російську піч, так як навіть найменша помилка може погіршити її роботу.

Як скласти піч для лазні

Перед тим, як класти піч для лазні, потрібно врахувати всі правила пожежної безпеки при її проектуванні. Якщо ви кладете цегляну піч, вона не повинна торкатися стін лазні, відстань повинна бути мінімум 30 см. Для печі з обкладеного цеглою металевого каркаса ця відстань повинна становити хоча б 70 см, а для металевої - 1 м. Для банної печі потрібно брати тільки червоний цегла. Ні щілинний, ні силікатна, ні дірчастий цегла не забезпечить вам необхідного прогріву, та й прослужить така піч недовго.

Спочатку необхідно зробити підставу для печі. До рівня підлоги його потрібно викласти цементно-піщаним розчином, а кладку вище підлоги виконують, використовую глінопесчаний розчин. Виготовлення цементного розчину дуже просте: пісок з цементом змішують в пропорції 3 до 1 і розбавляють водою.

Для виготовлення глінопесчаном розчину потрібно взяти глину і сухий зернистий пісок. Глину бажано протягом трьох днів розмочувати з водою в будь-який металевій ємності. Глину з піском змішують в пропорції 1 до 1 і просівають через сито, після чого розводять до потрібної консистенції. Візьміть чисту обстругану дошку і перемішайте розчин. Якщо на дні ємності лежить глина, пісок досипати більше не потрібно, а ось досипати глини варто. Якщо до дошки великим комом прилипла глина, додайте піску. Якщо ж глина прилипає до дошки плоскими ділянками, розчин готовий. Укладання печі починають з того, що цеглини насухо укладають, повторюючи майбутню кладку. Спочатку потрібно укласти кути печі.

У суху кельму набирають розчин і розкладають на місці кладки, намагаючись рівномірно розподілити по площі. На кожен цегла потрібно взяти однакову кількість розчину. Перед укладанням цеглу потрібно на 20 см опустити в воду, після чого швидко укласти на розчин і акуратно пристукнути його кельмою, щоб шар розчину був близько 5мм, не більше. Надлишку розчину приберіть кельмою. На ту грань цегли, якою він буде стосуватися іншого цегли, потрібно нанести шар розчину в 2-3 мм. Під час кладки постійно підправляти легкими ударами цеглини, щоб вони лягали рівно.

Важливо, щоб перед початком кладки печі для лазні ви продумали все решта її елементи. Будівництво дверцят, заслінки, бака для води і колосникових грат потрібно буде проводити безпосередньо під час кладки печі. Після того, як ви закінчите кладку печі, її потрібно просушити, відкривши всі її дверки і залишивши на 3 дні мінімум. Після сушіння потрібно кілька разів на день протягом 20 хвилин протоплювати піч на заслінки. Піч можна буде вважати сухий тоді, коли на заслінці перестане накопичуватися волога.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!