» » Як топити баню?

Як топити баню?

Як топити баню?

Перед тим, як пройти весь цикл банних процедур - попаритися з віником, зробити один одному приємний масаж, нанести маску на обличчя, необхідно знати, як топити баню, щоб нагріти парну до потрібної температури. Таким нагрівачем для більшості лазень служить піч-кам`янка, розтоплюють яку сухими дровами. При існуючому різноманітті печей, топлять їх приблизно однаково.

Якщо ви будете знати, як це зробити, то зможете уникнути багатьох неприємних наслідків - теплового удару, отруєння чадним газом, нарешті, самої пожежі. Давайте розглянемо основні моменти, дотримуючись яких можна правильно і безпечно розтопити банну кам`янку. Отже, як правильно топити баню.

  1. Необхідно спочатку відкрити поддувальную і топкові дверцята, засувку в димоході. Якщо у вашій печі конструкцією передбачені дві димові засувки, тоді відкривається та, через яку полум`я і дим виходять безпосередньо в трубу, але не в канал нагрівання водяного котла.
  2. Заготовляємо сухі тріски, папір для розпалювання і кілька сухих полін (4-5 штук).
  3. На колосникових гратах печі розкладається два поліна, відстань між якими має бути близько 10 см. Між полінами лягає кілька листків зім`ятою папери, поверх якої насипаються тріски. Після цього, отриманий «запал» закріплюється зверху двома-трьома полінами, уклавши їх навскіс. Цю конструкцію слід зробити досить міцною, щоб не зруйнувати її необережними рухами.
  4. Після підпалу паперу необхідно швидко закрити топку, так як в приміщення може піти дим. Якщо дрова сухі, і ви все зробили правильно, то грубка розгориться швидко. Категорично забороняється розпалювати кам`янку легкозаймистими рідинами (бензин, гас). Якщо дрова відсиріли і погано розпалюються, тоді можна застосувати для розпалювання таблетки сухого спирту.
  5. Через 15-20 хвилин після того, як піч запалала, підкиньте в неї ще кілька полін. Протягом першої години необхідно підкладати в топку нові поліна, не чекаючи того часу, коли прогорять старі.
  6. Через 1,5-2 години дрова можна підкидати навіть тоді, коли в печі залишаються одні вугілля, так як температура в ній буде вже на достатньому рівні. Для прогрівання парилки, як правило, влітку потрібно 2,5-3 години, а взимку не менше 4-х годин.

закінчення топки

  1. Переконайтеся, що дрова прогоріли - вугілля червонуватого відтінку з нальотом попелу сірого кольору, відсутні сині язики полум`я.
  2. Відкрити двері і вікна в парильні.
  3. Обдати окропом грубку, підлогу, стелю, лавки і стіни, щоб змити сажу.

Чим топити баню



Найкраще для лазні підходять березові липові і березові дрова. Намагайтеся вибирати деревину молодих дерев, так як від неї найсильніший жар і найкращий аромат. При спалюванні гнилих і старих дров повітря в лазні буде важким і з меншою кількістю кисню. Якісна деревина, при ударі, видає дзвінкий і довгий звук.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!