» » Як колоти дрова?

Як колоти дрова?

Як колоти дрова?
Як колоти дрова?

Поговоримо про дровах. А якщо точніше, то про те, як їх колоти. Не кожен знає, як колоти дрова, але багато хто думає, що немає нічого простішого, аби сила була. Сила силою, але тут потрібно особливе вміння, яке можна назвати мистецтвом. Уявімо, що у вас дача, пізньої осені дуже хочеться протопити піч або камін, щоб по дому пішов теплий дух. Значить, нам потрібно заготовити дрова.

Як правильно колоти дрова

З чого почати? В першу чергу переконайтеся в тому, що у вас все в порядку зі здоров`ям. Цей процес дуже трудомісткий і вимагає багато фізичної сили. Якщо зі здоров`ям все гаразд, тоді можна збирати інструмент. А саме вам знадобляться:

  • Колун - це такий інструмент, який своїм виглядом схожий на сокиру, але він не гострий і більш масивний. Якщо колун кований, то це великий плюс, тому що в процесі роботи по колуна іноді б`ють кувалдою, а литий колун не завжди витримає це навантаження. Якщо колун важкий, то їм буде простіше розколоти колоду, але його маса відіграє меншу роль в роботі, ніж форма. Найкращий колун той, якого викував коваль за вашим індивідуальним замовленням. Але, колуни, які виготовлялися на заводі, теж себе виправдали.
  • Міцна дошка або плаха - це предмет, на якому ви будете колоти дрова. Якщо ви прилаштувати з цією роботою на землі, то вам буде дуже незручно, так як земля пружинить, продавлюється і удар колуна буде пом`якшено.

техніка кілки

Про те, як колоти дрова, відео в інтернеті може подивитися кожен. А ми постараємося пояснити всю техніку словами. Дрова з твердих порід дерева буде складніше колоти, а з м`яких - легше. Топорище, яке має колун потрібно брати двома руками нижче. Чим нижче ви за нього візьметеся, тим сильніше у вас вийде удар. Ноги ставте ширше плечей. У такому положенні вам буде простіше зробити маховою удар і при цьому не похитнутися самому. При кілку дров можуть падати або відскакувати поліна. Стійка, коли ноги на ширині плечей, забезпечить вас від травм.



Удар ви повинні нанести різко і уривчасто. У нього вкладаєте всю свою силу. При цьому колун повинен рухатися по дузі, тоді він собі забезпечить краще проникнення в дерево. Можна удару додати сили за рахунок того, що ви сядете, удар придбає ще й швидкості.

Якщо ви удар вже зробили, то колун може залишитися в двох положеннях: дерево розкололося, і він пройшов між ніг або встромився в плаху. Колун не повинен відскакувати або піти в сторону. Може бути інший випадок: колун застряг в деревині. Якщо він виявився в Чурбак, то вдарте по ньому кувалдою, і дерево розколеться, а якщо він сильно дерево не проколов, то витягніть його назад і вдарте повторно. Будьте обережні, щоб колун, якщо відскочить, вас не стукнув.

Вийде все, але не відразу

Рубати дрова з першого разу ще не навчився ніхто. Тому запасіться терпінням, не впадайте у відчай, якщо відразу не буде виходити. Будьте уважними і дотримуйте техніку безпеки. Рекомендується перед початком роботи одягати спеціальні окуляри, які допоможуть запобігти потраплянню в очі трісок. Чи не намагайтеся за один раз перерубати всі дрова, потім можуть боліти м`язи і спина. Добре, якщо для першої кілки дров ви знайдете людину, яка б на практиці вам показав весь процес роботи. Вказав би вам на ваші помилки і проконтролював ваші перші дії.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!