Як покрити дах?

Як покрити дах?
Як покрити дах?

Прийнявши рішення покрити дах своїми руками, в першу чергу слід забезпечити виняткову якість виконуваних робіт. Захист будинку від погодних впливів надзвичайно важлива, і дрібниць в цьому питанні бути не може. Негерметична, дірявий дах несумісна з комфортним проживанням в будинку, та й, зрештою, просто небезпечна.

Як правильно покрити дах

Перш, ніж приступити до капітального ремонту старої або монтажу нової покрівлі, необхідно вивчити її пристрій. Основний конструкцією, що підтримує дах, є каркас з крокв. Саме форма цього каркаса визначає вид майбутньої покрівлі, і повинен обмежувати її конструктивну міцність.

Спорудження даху починається з побудови кроквяної конструкції. Крокви виготовляють з обрізної дошки товщиною в середньому 50 мм. При цьому ширина дошки варіюється від 150 до 250 мм. Іноді замість дошки використовують брус. У виборі матеріалу для виготовлення лаг необхідно враховувати впливає на майбутню дах навантаження. Також навантаження на лаги залежить від частоти розташування вертикальних стійок. Чим більше навантаження, тим міцніше і товщі повинні бути лаги. Припускаючи особливо велике навантаження, при виготовленні лаг замість дощок також використовують брус.

Після установки крокв і кріплення лаг виконується так звана лати - майже готовий каркас даху зверху обшивається дошками. Частота обрешітки знаходиться в безпосередній залежності від матеріалу майбутньої покрівлі. Так під м`яку покрівлю виконується суцільний фанерний щит, занадто густа лати під нього не потрібна. Якщо дах буде покрита шифером або черепицею, лаги необхідно встановлювати погуще. Зазначені матеріали досить важкі, відповідно конструкція покрівлі повинна бути особливо міцною.



Слід мати на увазі, що лаги необхідно буде винести за межі стіни. Розмір такого виносу варіюється від 30 см і більше, саме достатній винос лаг надійно захистить стіну від дощу і снігу. Лаги при цьому не просто лягають на стіни, а надійно до них прикріплюються. Можна закріпити дах і на заставні, в цій якості використовують метал або дерево, лаги кріпляться згодом до закладних.

Замислившись над питанням, як покрити дах самостійно, особливу увагу слід приділити вимірами і розмітці майбутньої покрівлі, де повинен бути витриманий кожен розмір. Тільки при дотриманні всіх параметрів дах вийде не хвилястою і горбатою, а приємно рівною.

Як покрити дах металочерепицею



Металочерепиця сьогодні - надзвичайно популярний матеріал покрівлі. І хоча самостійно покрити дах цим матеріалом щодо просто, все ж певні навички в цій справі не завадять.

Для початку необхідно визначити, скільки покрівельних листів знадобиться. З цією метою вимірюють довжину і ширину ската даху, пам`ятаючи, що на кожен лист маталлочерепіца необхідно давати 4 см запасу. Цей запас потрібен тому, що одна сторона покрівельного листа повинна буде перекрити карниз, що створить добре вентильований простір. В кінці потрібно виміряти дах по діагоналі. Дах обстежується, виявлені дефекти усуваються, лати підганяється так, щоб її нижній край збігся з нижньою лінією листів металочерепиці. Перед початком роботи необхідно перевірити наявність інструментів. Для покрівельних робіт знадобиться ножівка, електродриль, ножиці по металу, електропила.

Запас міцності «скелета» майбутньої даху, тобто його кроквяної системи необхідно розраховувати так, щоб його вистачило не тільки на підтримку покрівлі, але і на опір сильному вітрі і рясному снігу. Досвід показує, що 1м? системи повинен витримувати тиск в 200 кг. Перед початком покрівельних робіт необхідно стяжкою вирівняти поверхні несучих стін, встановити лежень, забезпечити гідроізоляцію. Підкроквяна основа виконується з прогонів, стійок і підкосів.

Ні в якому разі не можна прикріплювати покрівельні листи безпосередньо до крокв! Спочатку необхідно виконати обрешітку з металевого профілю або з дощок і вже до обрешітки можна кріпити металочерепицю. Монтаж двосхилим даху слід починати з торця, шатрової - з найвищої точки спорудженого каркаса. Листи укладаються внахлест, коли новий лист покриває попередній.

До решетування і до коника металочерепиця кріпиться саморізами або шурупами. Торцеві планки кріпляться до крайніх хвилях покрівельних листів і до обрешітки. Починають цю роботу знизу і рухаються поступово вгору. В кінці до верхніх краях покрівлі кріпляться конькові планки. Зрозуміло, краще один раз побачити, ніж сто разів прочитати, тому в деталях про те, як покрити дах, подивіться відео:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!