» » » Як кріпити вагонку?

Як кріпити вагонку?

Як кріпити вагонку?
Як кріпити вагонку?

Дерев`яна і пластикова вагонка - сучасний оздоблювальний матеріал, який застосовують як для внутрішньої, так і для зовнішнього облицювання стін. Монтувати вагонку не так вже й складно, це цілком можна зробити самостійно. Для успішного здійснення цього технологічного процесу потрібно лише знати основні правила кріплення панелей і враховувати деякі нюанси, що виникають при використанні того чи іншого виду вагонки.

Як правильно кріпити вагонку

Вагонку можна кріпити на стіни трьома способами:

  • клеїти панелі безпосередньо на стіну;
  • кріпити панелі за допомогою рідких цвяхів;
  • кріпити панелі скобами, кліпсами або саморізами до решетування.

При першому способі кріплення далеко не завжди вдається отримати ідеально рівну поверхню через нерівності самих стін, другий спосіб досить складний у виконанні, так і міцність кріплення при цьому способі залишає бажати кращого, тому всі професійні будівельники в один голос радять зміцнювати вагонку саме на обрешітку. Розповімо про цей спосіб кріплення більш докладно.

Як кріпити вагонку на обрешітку

Вагонку до обрешітки можна кріпити:

  • саморізами з прес-шайбою:
  • дрібними цвяхами;
  • спеціальними металевими кліпсами - кляймерами;
  • металевими скобами (для цього способу кріплення потрібно будівельний степлер).

Решетування для кріплення вагонки може бути двох типів:

  • лати, зібрана зі спеціального металевого профілю;
  • лати, зроблена з дерев`яних рейок або тонких брусів.


Для монтажу пластикової вагонки краще використовувати дерев`яну обрешітку, так як до неї набагато простіше кріпити пластикові панелі (до того ж вона і дешевше металевої). Для того щоб процес монтажу просувався швидко і швидко, радимо вам для кріплення пластикових панелей використовувати скоби і будівельний степлер. Для кріплення потужної дерев`яної вагонки краще використовувати більш міцну обрешітку, зроблену із спеціального металевого профілю. В цьому випадку кріпити дерев`яні панелі до решетування слід спеціальними кляймерами.

Як роблять обрешітку

Рейки або бруси обрешітки кріплять до стіни дюбелями і довгими саморізами.



вагонкаРейки обрешітки розташовують на стіні в напрямку, перпендикулярному до напрямку панелей вагонки, тобто якщо стіни обшивають вагонкою вертикально, рейки обрешітки кріплять до стін горизонтальними рядами. Спочатку кріплять до стін два крайніх ряду обрешітки. Верхній ряд обрешітки кріплять уздовж стелі, нижній - уздовж підлоги, між ними кріплять ще кілька паралельних рядів рейок.

Якщо ж панелі вагонки монтують горизонтально, тоді спочатку кріплять кутові вертикальні рейки.

Відстань між сусідніми рядами рейок має бути приблизно 60 см при кріпленні до обрешітки пластикових панелей, і близько метра при кріпленні дерев`яних панелей.

Положення всіх рейок обрешітки контролюють за допомогою схилу і будівельного рівня і вирівнюють їх в єдину вертикальну площину.

Порядок кріплення пластикової вагонки

Пластикові панелі зазвичай кріплять вертикально.

  1. Монтаж пластикової вагонки починають з кута кімнати, в якому кріплять спеціальний стартовий профіль (кутовий молдинг). Профіль прибивають степлером до брусів обрешітки.
  2. вагонкаУздовж статі кріплять спеціальний пластиковий плінтус.
  3. Обрізану до потрібної довжини панель вагонки нижнім кінцем вставляють в паз плінтуса, а її бічній гребінь вганяють в паз кутового молдинга.
  4. З боку вільного паза першу панель кріплять скобами до брусів обрешітки і вставляють в цей паз гребінь наступної панелі.
  5. Рухаючись таким чином, обшивають вагонкою всю кімнату по периметру. У кутах зайву частину панелі обрізають, закривають обріз кутовим молдингом і переходять на наступну стіну.
  6. В кінці роботи верхній зріз панелей маскують стельовим плінтусом.

Порядок кріплення дерев`яної вагонки

  1. Першу дошку вагонки кріплять в кутку кімнати шипом в кут. Дошку кріплять до обрешітки дрібними меблевими цвяшками.вагонка
  2. Далі зубці кляймера вставляють в паз панелі в тому місці, де вона стикається з латами. Хвостову частину кляймера кріплять дрібними саморізами до решетування.
  3. Потім кріплять кляймери по всій довжині панелі до решти брусів обрешітки.
  4. Вставляють в паз першої дошки шип другий, підбивають другу дошку гумовим молотком і кріплять її кляймерами до обрешітки аналогічним чином. Так і обшивають вагонкою всю стіну.

Якщо ж стіни обробляють горизонтальними рядами вагонки, панелі на них завжди кріплять тільки шипом вгору.

Радимо вам також прочитати і інші наші статті на цю ж тему: Як обшивати вагонкою і Як прибивати вагонку | Як правильно кріпити вагонку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!