» » » Як обробляти стіни?

Як обробляти стіни?

Як обробляти стіни?
Як обробляти стіни?

Стіни - найпомітніша частина будь-якого житлового приміщення, тому саме обробці стін під час ремонту приділяється особлива увага. Сучасні будівельні технології дозволяють обробляти стіни найрізноманітнішими способами: їх можна фарбувати, обклеювати шпалерами, покривати пластиковими або дерев`яними панелями, керамічною плиткою або спеціальною декоративною штукатуркою. Більш докладно про варіанти чистової обробки стін розказано в нашій статті Чим обробити стіни. Але жоден навіть самий сучасний високотехнологічний оздоблювальний матеріал не приховає такі яскраво виражені дефекти стін як тріщини, сильні нерівності або помітні відхилення від вертикалі. Тому, незалежно від того, який саме оздоблювальний матеріал буде застосовуватися в подальшому, стіни під час ремонту слід спершу поставити під попередньої чорнової обробці.

Як обробляти стіни



Обробку стін починають після установки, перевірки або заміни все внутрішньостінних комунікацій - прихованої електропроводки, труб опалення, газопостачання і т. П. Чорнова обробка стін може здійснюватися двома способами - класичним, так званим «сирим» або ж більш сучасним, «сухим» способом. При «сиром» методі для вирівнювання стін використовують штукатурку, зроблену з готових будівельних сумішей, які в потрібних пропорціях розводять водою.

Як обробляють стіни штукатуркою

  1. Великим сталевим шпателем стіни зачищають від старої фарби, шпалер, відшарувалася штукатурки.
  2. Для поліпшення зчеплення свіжої штукатурки зі стінами їх ретельно грунтують спеціальної грунтовкою. Наносять її великий пензлем або малярським валиком.
  3. Коли грунтовка висохне, за допомогою довгого будівельного рівня і схилу заміряють горизонтальні і вертикальні відхилення стіни від норми.
  4. Вирівнюючи в потрібних місцях ці відхилення, на стіни за допомогою невеликої кількості алебастру кріплять спеціальні маяки - довгий і вузький алюмінієвий профіль.
  5. Після установки маяків починають наносити на стіни приготовлену штукатурку. Роблять це довгим (до 2 м) спеціальним шпателем, кінцями якого ковзають по маяках як по рейках.
  6. Коли штукатурка буде нанесена на всі стіни, чекають кілька днів, коли вона повністю затвердіє.
  7. Потім на неї наносять тонкий шар фінішної шпаклівки і ретельно її розрівнюють.
  8. Коли шпаклівка висохне, її вручну шліфують спеціальної штукатурної теркою.
  9. Після завершення всіх цих робіт стіни в кімнаті повністю готові до остаточної обробки - їх можна фарбувати, на них можна клеїти шпалери або кахельну плитку.


При «сухому» способі обробки стіни вирівнюють шляхом установки на них великих листів гіпсокартону.

Як обробляють стіни гіпсокартоном

  1. У цьому випадку немає необхідності попередньо ретельно очищати і гарантувати стіни, так як листи гіпсокартону кріпляться на обрешітку - стіниспеціальний каркас, змонтований на стінах.
  2. Виготовляють такий каркас з будівельного профілю, який кріплять до стін, підлоги і стелі за допомогою металевих скоб, довгих шурупів і дюбелів.
  3. Після збору каркаса до нього саморізами кріплять листи гіпсокартону.
  4. Далі закладають шви стиків між окремими листами - їх ретельно проклеюють вузької малярської сіткою і шпаклюють.
  5. Після цього тонкий шар фінішної шпаклівки наносять на всі стіни і після затвердіння шліфують її.
  6. Тепер на стіни можна наносити будь остаточне оздоблювальне покриття.

Обробити стіни на кухні або у ванній кімнаті можна ще простіше, а саме - обшити їх пластиковими панелями. Цей спосіб хороший тим, що дозволяє уникнути трудомістких робіт по чорновий обробці стін. Пластикові панелі надійно приховають всі дрібні дефекти стін і додадуть їм ошатний зовнішній вигляд. Про те, як кріпити такі панелі, розповідається в нашій статті - Як обшити панелями стіни. Більше різних матеріалів на тему ремонту та декорування стін можна знайти в розділі нашого сайту - стіни.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!