» » » Як штукатурити стіни?

Як штукатурити стіни?

Як штукатурити стіни?
Як штукатурити стіни?

Коли-небудь кожен з нас починає замислюватися про ремонт. З упевненістю можна сказати, що більша частина населення нашої країни, основну частку всіх ремонтних робіт виконує самостійно, не маючи при цьому певних навичок і знань. Але якщо вже затіяли капітальний ремонт, то знати, як штукатурити стіни потрібно обов`язково. Навіть якщо Ви хочете скористатися послугами фахівців, трохи корисної інформації по даній темі не завадить.

Для початку потрібно приготувати необхідні інструменти і матеріали. Новачкам слід вибирати інструменти невеликих розмірів:

  • так це штукатурна лопатка, яка служить дозатором, нею насипають матеріали, заважають розчин, накидають і рівняють розчин на стіні,
  • також терка, якою затирають готову штукатурку,
  • рівень,
  • кутник,
  • схил,
  • правила,
  • маяки,
  • міксер (НЕ кухонної).

Що стосується правил, то це алюмінієві рейки різної довжини і різного перетину. Застосовують їх для розрівнювання нанесеного розчину по маяках, укосів, карнизів. Маяки ж, це рейки за якими роблять рівень штукатурки.

З будівельних матеріалів будуть потрібні:

  • штукатурна суміш на основі цементу і піску або гіпсу,
  • грунтовка,
  • грунт глибокого проникнення,
  • сітка штукатурна.

Як правильно штукатурити стіни

Перед початком робіт з оштукатурювання стін, їх очищають. У цегляних - розшивають шви глибиною до 1 см, на дерев`яні (тільки без дранки) і шлакобетонові наносять часті насічки або обтягують сіткою (рабицей, армасеткой) з осередками, що не перевищують 5 см. З метою запобігання утворення корозії сітку фарбують. З дверних і віконних перемичок стару штукатурку потрібно збити обов`язково. Якщо у Вас панельний будинок, то напевно несучі стіни бетонні, потрібно збивати стару штукатурку повністю, навіть в місцях, де примикають стінові панелі безпосередньо до зовнішньої стіни. Практика показує, що в цих місцях порожнеча, і штукатурка нанесена тільки зверху. Їх краще добре очистити і пропеніл. Після потрібно стіни заґрунтувати.



На бетонні поверхні наноситься грунт, штукатурна сітка.

Наступним етапом буде виставлення маячків по схилу, вони кріпляться на дюбель або саморіз (в залежності від стіни) - починати необхідно з кутів. Між маячками натягується нитка і з урахуванням її рівня виставляються маячки по стінах, оптимальна відстань між маячками 1,5 метра. Головне щоб маячки були розподілені рівномірно по стіні. За виставленим маяках набиваються з штукатурної суміші «лижі» - направляючі смуги.



Шар штукатурки повинен бути не більше 3 см - це максимум, якщо потрібно більше, то штукатурка наноситься в кілька етапів і тільки після повного висихання попереднього шару.

Цементний розчин наноситься на стіну, а точніше накидається лопаткою або ковшем. Набраний розчин різко скидають на поверхню і розмазують, залишаючи шорстку поверхню, тому розчин повинен бути не надто густий. Намазують розчин, тримаючись за терку обома руками притискаючи одну сторону пристосування до стіни, а іншу піднімаючи. Рухи повинні бути плавними від низу до верху. Надлишки штукатурної суміші зрізають, недоліки домазивают і вирівнюють шар правилом.

Оштукатурену стіну затирають теркою, яку притискають до поверхні і виконують їй кругові рухи зворотні ходу годин. При цьому прибираючи горби і направляючи надлишки до западин.

Як штукатурити стіни Ротбанд

Ротбанд - це суха суміш на основі гіпсу, призначена спеціально для оздоблювальних робіт всередині приміщень, в тому числі використовується для ванн і кухонь. Ця суміш особливо хороша для новачків, так як наноситься легше і сохне швидше. Але, оштукатурювання стін таким складом, обійдеться значно дорожче. Для штукатурення стін Ротбанд будуть потрібні ті ж пристосування і інструменти, що і при оштукатурюванні цементним розчином.

Після очищення поверхні від забруднень, обробляємо стіни ґрунтовкою, розводимо суху суміш Ротбанда в воді за допомогою міксера до отримання однорідної складу. Наноситься суміш напівтерком від низу до верху, за допомогою правил вирівнюється. Після підсипання суміш знімають широким шпателем.

Варто пам`ятати, що шар Ротбанда не повинен перевищувати 2 см і не бути менше 0,5 см.

Тільки після висихання (повного висихання) суміші поверхню затирається змоченою у воді губчастої теркою і розгладжується шпателем. Якщо Ви новачок, то для ясності всієї картини майбутнього процесу на тему - як штукатурити стіни, відео дасть більш чітке уявлення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!