» » » Як кріпити гіпсокартон?

Як кріпити гіпсокартон?

Як кріпити гіпсокартон?
Як кріпити гіпсокартон?

Здавалося б, зовсім недавно ми і гадки не мали, що таке гіпсокартон, робили ремонт за допомогою гіпсу і штукатурки. Що ж це за матеріал, і як кріпити гіпсокартон без проблем?

Основу гіпсокартону становить гіпс, який має цілу низку корисних для людини властивостей. Він здатний пропускати повітря, зберігати вологість повітря, не містить токсичних речовин, негорючий, нерадіоактивний, практично позбавлений запаху і навіть володіє кислотністю, яка аналогічна людській шкірі. Гіпсовий сердечник обклеюють з обох сторін спеціальним картоном для досягнення максимальної міцності. У підсумку виходить гіпсова плита, довжина якої, як правило, становить від 2 до 5 метрів, а ширина коливається в межах 120-130 сантиметрів.

Гіпсокартон при своєму малій вазі здатний заощадити гроші і час при ремонті як офісу, так і будь-якої квартири. Його виробляють будівельний фірми Росії, США, Великобританії, Німеччини, Франції та багатьох інших країн. Цей чудовий матеріал можна використовувати в наступних цілях:

  • при вирівнюванні і оновленні старих стін без пилу і бруду;
  • при створенні міжкімнатних перегородок (встановивши його на спеціальному каркасі);
  • при вирівнюванні і обробці стелі.

Як правильно кріпити гіпсокартон? Метод кріплення гіпсокартону залежить від наступних факторів:

  • тип поверхні і товщина гіпсокартону;
  • специфіка приміщення або конструкції;
  • вагова навантаження гіпсокартону;
  • рівень вологості в приміщенні.


Кріпити гіпсокартон можна як на клей, так і на каркасну основу. При кріпленні на клей гіпсокартон НЕ буде здатний витримувати сильні вагові навантаження, а також конструкції з нього будуть недостатньо жорсткими. Кріплення гіпсокартону на каркасну основу викликає ряд суттєвих питань, які ми і розглянемо нижче.

Профілі для кріплення гіпсокартону

Зазвичай кріплення гіпсокартону до стіни відбувається за допомогою дерев`яних або металевих профілів. У будівництві найчастіше використовують Металлопрофілі з оцинкованої бляхи, здатні витримати корозію. виділяють:

  • основні Металлопрофілі (приймають основне навантаження конструкції);
  • напрямні Металлопрофілі (зазвичай горизонтальні, використовуються для фіксації листів гіпсокартону);
  • кутові Металлопрофілі (використовуються поверх гіпсокартону, вирівнюючи його кути).


Як кріпити профіль для гіпсокартону? Як правило, направляючий профіль виконує роль напрямки, в якому вставляють основні профілі. Кутові профілі захищають гіпсокартон від зовнішніх механічних пошкоджень і кріпляться за кутів плити.

Необхідні інструменти та матеріали

  1. профілі (величина і товщина залежить від типу приміщення, стелі і товщини стіни);
  2. гіпсокартон;
  3. штифтові дюбелі і саморізи (довжина залежить від товщини гіпсокартону);
  4. гіпсова шпаклівка;
  5. армована сітка;
  6. викрутка;
  7. молоток;
  8. ножівка, ніж;
  9. олівець;
  10. шпатель;
  11. метр і будівельний рівень.

Кріплення гіпсокартону до стіни

Отже, як кріпити гіпсокартон до стіни? Перш, ніж почати роботу, зробіть розмітку стіни та визначте метраж від профілю до стіни. Відміряйте профілі і гіпсокартон і розріжте їх, а також висвердлите в стіні дірочки для дюбелів. потім:

  1. Зміцніть профілі за допомогою дюбелів до стіни.
  2. Нарізаний гіпсокартон прикріпіть за допомогою шурупів до профілів на відстані 20-25 см. Один від одного.
  3. Місця стиків обробіть шпаклівкою в два шари, використовуючи при цьому між ними армуючої сітки.

Тепер на поверхню стіни можна клеїти шпалери, плівку, наносити фарбу або монтувати керамічну плитку (в цьому випадку буде потрібно 2 шари гіпсокартону).

Кріплення гіпсокартону до стелі

Як кріпити гіпсокартон до стелі? У цьому випадку використовуються ті ж інструменти і матеріали, що і для кріплення гіпсокартону до стіни. Спочатку необхідно виконати розмітку підвісної стелі за допомогою будівельного рівня, а також намітити точки кріплення підвісів і просвердлити їх. потім:

  1. Прикріпити підвіс до несучої основи і вмонтувати в нього профілі.
  2. Розташувати в конструкції гіпсокартону всю електропроводку, а в передбачуваних місцях розташування світильників витягнути кабель.
  3. Встановити гіпсокартон в потрібне положення і закріпити його до основного каркасу за допомогою шурупів, при цьому головки шурупів повинні бути втоплені в гипсокартон на глибину близько 1 мм. для подальшого шпаклювання.

Якщо ви хочете подивитися, як кріпити гіпсокартон, відео з описом процесів кріплення можна знайти в цій статті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!