» » » Як обшити будинок?

Як обшити будинок?

Як обшити будинок?
Як обшити будинок?

Сьогодні існує великий вибір облицювальних матеріалів, щоб обшити будинок як зовні, так і всередині. Оздоблення фасаду - це відповідальний етап в будівництві, неправильний підхід до нього може звести всі ваші зусилля нанівець. Обшивка надає споруді не тільки красу, але і захищає будинок від передчасного старіння, негоди. Тому при виборі матеріалів, треба керуватися не тільки естетикою, але й його практичністю.

У цій статті зберемо поради щодо вирішення питання, як обшити будинок зовні. Сучасний ринок надає безліч відповідей на питання, як обшити будинок. Найбільш популярними матеріалами для облицювання є сайдинг, вагонка, профлист, блок-хауз, цегла та фасадна плитка. Кожен з видів зовнішньої обробки будинку має свої плюси. Вибір обробки залежить від особливостей середовища і пристрастей будівельника.

Якщо Вам подобаються більш екологічні матеріали, то Вам підійде вагонка або блок-хауз (імітація оциліндрованих колод). Ці види обшивки створюють гарний опір механічним впливам і окисленню. Але дерев`яні матеріали вогненебезпечні, бояться комах-короїдів, вимагають спеціальної просочення, з часом під впливом погодних умов дерево зазнає змін, які відображаються як на якості, так і на зовнішньому вигляді обробки. Сайдинг, профлист є більш стійкими до зносу матеріалами. Наприклад, вініловий сайдинг може прослужити до 50 років без втрати початкового кольору. Він не боїться корозії, не вимагає ретельного регулярного догляду. Природно, практичність обшивки визначатиме і його ціну.

А ось на вартості монтажу облицювання можна заощадити, зробивши це самостійно. Спробуємо знайти відповіді на практичну сторону питання, як правильно обшити будинок своїми руками. Зупинимося на трьох найбільш популярних видах облицювання: вагонкою, сайдингом і профнастилом.

Як обшити будинок вагонкою

Вагонка - обрізна дошка, яка використовується для внутрішньої і зовнішньої обробки будинків. Її ширина складає не більше 15 см. Обшивка будинку зовні виконується, як правило, більш широкою дошкою (12-15 см) в порівнянні з матеріалом, використовуваним для внутрішньої обробки.



Вагонка може кріпиться до стіни в двох напрямках: горизонтальному і вертикальному.

Основні етапи обшивки будинку вагонкою:

  1. Якщо стіна покрита якимось водонепроникним матеріалом (руберойд, бітум і ін.), Треба його повністю видалити, щоб уникнути накопичення вологи з внутрішньої сторони оббивки і подальшого її гниття.
  2. На фундамент слід укласти шар ізоляції (2-3 шари руберойду, наприклад).
  3. Підготувати вагонку - просушити дошки. Якщо укладати сиру вагонку, то після висихання незмінно настане її деформація.
  4. Якщо будинок дозволяє, то вагонку можна кріпити безпосередньо не його. Так часто на користь вагонки вирішується питання про те, як обшити дерев`яний будинок, тому що він не вимагає будівництва додаткової обрешітки. Інакше, необхідно підготувати каркасну конструкцію (підкладкові дошки або рейки, відстань між якими не повинно перевищувати 70 см). Дошки прибиваються до підкладковим рейками двома цвяхами.
  5. При горизонтальному кріпленні зазвичай використовується технологія монтажу «внахлест», коли нижній край однієї дошки перекриває частину іншого дошки зверху. Найчастіше використовується полушпунтованная дошка. Така технологія надає зовнішньому вигляду облицювання додаткову рельєфність і витонченість. При вертикальному кріпленні щілини між сусідніми дошками закриваються тонкими рейками.
  6. Кути закриваються кутовими дошками товщиною не більше 2,5 см і шириною до 20 см.

Як обшити будинок профнастилом



Профлист (або профнастил) - матеріал, виготовлений з профільованих сталевих листів, які покриті спеціальним захисним шаром, або з оцинкованої сталі без обробки. Покриття забезпечує захист від корозії і впливу інших зовнішній чинників. Важливо при виборі профнастилу в якості облицювального матеріалу пам`ятати що, для більш його довгої служби, між утеплювачем і самої обшивкою повинен зберігатися вентильований зазор. В цьому випадку під общівка не будуть накопичуватися парові освіти, мікроорганізми, цвіль. Це забезпечить довговічність матеріалу, теплоізоляцію будинку.

Технологія кріплення профлиста:

  1. Зробити металевий каркас (обрешітку). Каркас кріпиться до стін будинку за допомогою кронштейнів. Крок обрешітки 40-50 см. Стійки каркаса кріпляться перпендикулярно до напрямку укладання профлиста.
  2. Далі укладається утеплювач. Його корисно закривати гідроізоляційним матеріалом.
  3. На каркас за допомогою саморізів, шурупів або цвяхів кріпляться виміряні частини профлиста.
  4. Кути закривають спеціальними елементами, які треба також попередньо підготувати.

Плюсами профлиста є його відносна дешевизна і можливість монтажу в будь-який час року, тому що цей матеріал не боїться вологи, низьких температур, легко ріжеться будівельними ножицями, практично не залишає будівельного сміття.

Як обшити будинок сайдингом

Сайдинг - матеріал, призначений для зовнішньої оббивки будівель. Виконує, як і всі види обшивки, дві функції: утилітарну (захисну) і естетичну. Види: дерев`яний, вініловий, металлосайдінг, цементний, цокольний.

Щоб обшити будинок сайдингом, необхідно:

  1. Підготувати дерев`яну або металеву обрешітку.
  2. Прокласти шар паро- та теплоізоляції
  3. Далі кріплять панелі сайдинга на каркас за допомогою цвяхів або саморезов. Для них є спеціальні отвори на панелях. Добре залишити міліметровий зазор між матеріалом і капелюшком цвяха, щоб панелі було куди рухатися при розширенні в спеку.
  4. Панелі сайдинга кріпляться внахлест: замок подальшої панелі вставляється в загин попередньої. Стики закриваються аксесуарами.
  5. Кути (внутрішні та зовнішні) також закриваються спеціальними елементами.
  6. Окремо потрібно подбати про обрамленні вікон і дверей фасаду. Для цього теж існують додаткові матеріали.

Більш наочно і докладно вивчити технологія монтажу сайдингу можна, подивившись відеоматеріал, прикріплений до статті.

Тепер Ви знаєте, як правильно обшити будинок зовні своїми руками. Зробіть правильний вибір!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!