» » » Що таке пігмент?

Що таке пігмент?

Що таке пігмент?

Практично кожен предмет в природі має кольором. Наявність кольору в цілому і в окремих частинах тіла, наприклад, в живих організмах, будь то людина, тварина або рослина, визначається спеціальними пігментами. Далі поговоримо про те, що таке пігмент і для чого ще він може бути потрібен.

Пігмент (від лат. Pigmentum) буквально означає "фарба". У широкому вжитку пігментом називають речовина або групу сполук, що використовуються в органічній або неорганічної середовищі в якості барвника.

У середовищі неорганічних пігментів зустрічаються такі пігменти, які, крім кольору, можуть бути відповідальні і за інші властивості, наприклад, за протистояння корозії або досягнення непрозорості. Також наявність неорганічних пігментів може призводити до того, що на поверхні утворюється плівка або інше покриття. Такий прояв пігментів може виявити в лакофарбових виробах.

Що ж стосується органічних пігментів, то вони зустрічаються повсюдно. Досить звернути увагу на свій колір волосся, шкіри або очей. У листі рослин найбільш відомим пігментом є хлорофіл, який має величезне значення для їх харчування в процесі фотосинтезу.

Також вам може бути цікава стаття Що таке фарби.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!