» » » Від чого залежить колір очей?

Від чого залежить колір очей?

Від чого залежить колір очей?

Спробувати охарактеризувати людини за кольором його очей - це безглузда затія, так як колір очей може розповісти тільки про генетичної спадковості. Темний колір очей поширений серед жителів екваторіальної зони і північних широт. На півдні він захищає очей від впливу сонячних променів, а на півночі - від сонячного відображення на снігу. Вченими доведено, що на генетичному рівні темний колір очей превалює над світлими кольорами. Від чого залежить колір очей? Відповідь на це питання легко пояснити на прикладі новонароджених дітей.

Зміна кольору очей

Дивна особливість є у людського ока - міняти природжений колір по досягненню 2-3х літнього віку. Причому такий процес можливий тільки в разі зміни світлих кольорів на темні. Іншими словами, якщо дитина народжується з блакитними очима, то згодом колір очей може стати зеленим або коричневим. А ось якщо коричневий колір вроджений, таким і залишиться до кінця життя. Це ще раз доводить, що темний колір превалює над світлим.

пігмент меланін



Процес зміни кольору очей залежить від кількості пігменту меланіну, що скупчився в райдужній оболонці ока. Він накопичується в організмі до трьох років, і чим його більше, тим темніше будуть очі. Ось від чого залежить колір очей, який може змінитися і через кілька років після народження. Крім того, протягом життя людини меланін має властивість накопичуватися в організмі і з віком очі непомітно темніють. Кількість меланіну в організмі визначається спадковістю і не зменшується при житті, тому зворотний процес освітлення очей неможливий.

альбінізм

Цікаві випадки, коли меланін взагалі відсутня в райдужній оболонці ока. У таких випадках очі мають відтінок червоного кольору і обумовлено це просвічуванням кольору крові в проходять через райдужну оболонку кровоносних судинах. Людей з такими очима називають альбіноса. Правда, такі випадки досить рідкісні і є винятками з правил.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!