» » » Чому змінюється колір очей?

Чому змінюється колір очей?

Чому змінюється колір очей?

Колір очей (а також відтінок шкіри і волосся) багато в чому визначається кількістю меланіну в організмі людини. Однією з функцій цього пігменту є захист від ультрафіолетового випромінювання. В утробі матері УФ-променів немає. Тому вміст меланіну у новонароджених мінімально. У перші місяці життя його кількість зростає, відповідно, змінюється колір очей у немовлят (багато малюків народжуються блакитноокими, а з віком цей колір змінюється на більш темний).

вікові зміни

Якщо говорити про те, у скільки змінюється колір очей більш-менш точно, то можна назвати вік близько шести місяців. Зазвичай до цього моменту очі набувають колір, який з віком практично не змінюється.

Ще один механізм зміни кольору райдужної оболонки полягає не в хімічних процесах, пов`язаних з пігментами, а в оптичному явище. Райдужка очі з віком стає крупніше (зрозуміло, це стосується лише дітей). Зміна розміру цієї оболонки призводить до потемніння очей.

У дорослому віці у деяких людей іноді з`являються пігментні плями на райдужці, які відрізняються від основного тону в більш темну сторону. Ці плями є «аналогами» веснянок.

У похилому віці обсяги вироблення меланіну зменшуються. Внаслідок цього волосся сивіє, а темні очі стають світлішими. У той же час райдужна оболонка до старості стає набагато щільніше і менш прозорою. Тому світлі очі у літніх людей темніють. Ось чому змінюється колір очей з віком.

Добові зміни кольору



Чи може колір очей змінюватися протягом дня? Пігментація так швидко не змінюється. Однак наше сприйняття кольорів залежить від ряду факторів. Головні з них - розмір об`єкта і фон. Тому колір райдужки одного і того ж людини при світлі тьмяної лампи в темний час доби і при світлі сонця може сприйматися по-різному.

Крім того, яскраве світло звужує зіницю ока, що призводить до того, що видима частина райдужної оболонки збільшується і здається світлішою. У темряві або при поганому освітленні (а також під впливом алкоголю або емоційних чинників) чорний зіницю стає значно ширше, і це на тлі неяскравого освітлення призводить до візуального потемніння очі.

При підвищенні артеріального тиску кровоносні судини, що знаходяться в районі очі, переповнюються кров`ю, при цьому білки очей червоніють. Іноді судини лопаються, що призводить до тимчасових синців (очі «наливаються кров`ю»). Така зміна фону, на якому розташовується райдужка, може привести до відчуття зміни її тону.

Пігментація очей дійсно змінюється з віком. В першу чергу, це пов`язано зі зміною концентрації меланіну. Всі видимі зміни кольору очей протягом дня (або кількох днів) - оптична ілюзія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!