» » » Чому ми бачимо?

Чому ми бачимо?

Чому ми бачимо?

Для того щоб взаємодіяти з навколишнім середовищем, людині природою дано шість органів почуттів, які відповідають за слух, зір, дотик, нюх, сприйняття смакових і тактильних відчуттів. Орган зору представлений у вигляді пари очей, що мають складну будову. Вони допомагають людині візуально розрізняти предмети, оцінювати їх розміри і фізичні властивості, а також відстань між предметами. У цій статті ми задалися питанням, чому ми бачимо, і спробували на нього відповісти.

зорова система

Зір людини - це комплексна система, яка включає в себе периферичний парний орган зору, нервові структури і освіти, а також різні зорові центри. Людина, на відміну від багатьох інших живих організмів, здатний візуально розрізняти обсяг і колір предметів.

Ключову роль в здатності людини бачити грає світло. При потраплянні світла на сітківку ока в чутливих фоторецепторах відбувається розпад особливих пігментів, які включають систему передачі нервових імпульсів. Ці нервові імпульси по волокнам зорового нерва далі потрапляють в мозок. Кінцеве зображення формується в потиличній частці кори головного мозку.

Якщо говорити про склад безпосередньо периферичної системи, то слід розглянути наступні пункти.

Будова очних яблук

Очні яблука всіх людей мають приблизно рівні розміри. Вони розташовуються в очницях черепа. Колір очей людини залежить від кількості вмісту меланіну в райдужці ока.



Виділяють наступні оболонки ока:

  1. Зовнішня - це так звана склера. Спереду на склері розташована прозора рогівка.
  2. Середня - судинна мережа, в передній частині якої знаходиться райдужка. У центрі райдужної оболонки розташований зіницю - отвір, через яке сонячне світло потрапляє на сітківку ока. М`язи, що містяться в райдужці, відповідають за звуження і розширення зіниці і тим самим контролюють кількість світла, що потрапляє на сітківку. Далі райдужка переходить в війчате тіло, до якого кріпиться кришталик ока. Війчасті тіло відповідає за зміну форми кришталика і за освіту внутрішньоочної рідини.
  3. Внутрішньою оболонкою ока є сітківка - частина нервової системи, в якій відбувається перетворення світлових променів в нервові імпульси. Вони в свою чергу передаються в мозок для подальшого аналізу. Верхній пігментний шар поглинає світлові промені і утворює особливі хімічні сполуки - родопсин і йодопсин. Трохи глибше розташовані так звані палички і колбочки - фоторецептори, передають нервове збудження зорового нерву.

Усередині очного яблука знаходиться:

  1. Внутрішньоочна рідина;
  2. кришталик;
  3. Скловидне тіло.

Також в зорову систему входять:

  • Захисний апарат - повіки, вії та очниці. Вони призначені для захисту очей від механічних пошкоджень, а також від надмірної кількості світла. Тому ми щільно закриваємо очі при яскравих спалахах.
  • Придаткових апарат - слізні залози і їх протоки, які служать для очищення та зволоження очей.
  • Окоруховий апарат - м`язи, які дозволяють людині фіксувати погляд на певному предметі.

Вам можуть бути цікаві такі статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!