» » » Як працюють окуляри?

Як працюють окуляри?

Як працюють окуляри?

У наш час окуляри можуть використовуватися в багатьох випадках. Це можуть бути окуляри для поліпшення зору, при далекозорості або короткозорості. Окуляри необхідні також для перегляду 3D. Є й інші сфери застосування очок.

поліпшення зору

Очі - це один з важливих органів людини. Людина страждає від того що він не бачить або погано бачить навколишні предмети.

Якщо людина погано бачить навколишні віддалені предмети, об`єкти, то ця людина страждає на короткозорість. Щоб побачити предмети, доводиться прищулювати очі, для того, щоб зменшити кількість світла, що падає на сітківку. Одним із способів поліпшення зору є окуляри.

Як працюють окуляри в даному випадку? У цих окулярах застосовуються розсіюють лінзи, здатні перетворювати паралельні промені в розходяться, що сприяють переміщенню фокуса променів світла на сітківку ока.

При далекозорості застосовуються опуклі скла, які фокусують предмет на сітківці ока, а не на площині за нею. При вікової далекозорості кришталик ущільнюється, стаючи менш гнучким, не може заломлювати промені, щоб вони зійшлися на сітківці.

Є люди, яким потрібні одночасно окуляри для близької і далекої відстані. Двоє очок носити незручно, в такому випадку користуються комбінованими (біфокальними) стеклами. Такі окуляри складаються з двох половин стекол: верхня для дали, а нижня для ближнього відстані.

Корисні для очей окуляри-тренажери. У них штучно зменшується діаметр зіниці і рівень освітленості, світло проходить через центральну оптичну зону очі, приводячи до зменшення светорассеивания на сітківку очей, підвищуючи чіткість зображення предмета.

3D фільми



З 2010 року почалося виробництво тривимірних Full HD телевізорів. В області об`ємних фільмів застосовуються технології IMAX 3D і ReaID 3D.

Багатьом звичайно цікаво, як працюють 3D окуляри. В IMAX 3D використовується 2 потужних плівкових проектора. Вони проектують на екран зображення для правого і лівого ока, поляризоване в горизонтальній і вертикальній площинах.

На стеклах цих стереоскопічних окулярів стоять світлофільтри, які пропускають строго свій поляризоване світло і людина починає сприймати об`єкт під різними кутами, бачачи об`ємне зображення. При цій технології проглядається зображення в 3D на великих екранах, однак якщо нахилити голову трохи в сторону, то зображення двоїться, втрачає яскравість, а стереоскопічний ефект може зовсім зникнути.

При технології ReaID 3D використовується один цифровий проектор, який поперемінно проектує з високою чистотою кадри для кожного ока.

Ось як працюють 3Д окуляри в цій технології. Окуляри тут застосовується на правому і лівому склі з протилежного круговою поляризацією. Завдяки цьому кожне око, незалежно від нахилу голови, бачить власну картинку.

Технологія ReaID 3D передає більш природні кольори тривимірного зображення. Однак є і недолік цієї технології - це втрата яскравості, тому ReaID 3D застосовується в невеликих кінозалах.

Для перегляду телевізора 3D використовуються спеціальні окуляри з мікрочіпом, з почерговим затемненням світлофільтрів. У телевізорі вбудований блок, який задає послідовність затемнення правого і лівого стекол очок, дозволяючи очам бачити те, що саме для них призначено.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!