» » » » Як користуватися окулярами?

Як користуватися окулярами?

Як користуватися окулярами?

Якщо лікар призначив вам окуляри - не варто засмучуватися. Пам`ятайте, що носіння окулярів є дуже ефективним заходом профілактики та лікування зорових розладів. Крім того, зараз в оптиках і магазинах такий широкий вибір форм і оправ, що окуляри можуть стати для вас не тільки засобом корекції зору, але і модним аксесуаром. Звичайно, щоб окуляри приносили користь, потрібно попередньо проконсультуватися з окулістом і дізнатися, як користуватися окулярами правильно. Про це ми і поговоримо сьогодні.

Як носити окуляри правильно

Перш за все, потрібно звернутися до лікаря за призначенням. Ні в якому разі не носіть чужих очок, навіть якщо вам здається, що вони вам ідеально підходять. При підборі очок враховуються не тільки конкретна проблема зору, але і анатомічні особливості будови очей кожної людини. Крім того, є й інші нюанси: наприклад, скла ваших очок повинні бути розташовані на відстані не більше 12 мм від очей. В іншому випадку може помінятися оптичне дію очок. Пошкодити зору можуть і брудні скельця окулярів, тому необхідно ретельно стежити за їх чистотою. Для цього достатньо регулярно протирати їх шматочком м`якої тканини. Для правильного догляду за окулярами обов`язково придбайте окулярник (футляр для окулярів), він захистить ваші окуляри від подряпин. Звикання до окулярів відбувається, зазвичай, поле двох тижнів шкарпетки. Якщо після цього терміну ви все ще відчуваєте дискомфорт: втомлюються або сльозяться очі - зверніться до окуліста. Буває, що дискомфорт при носінні окулярів пов`язаний з будь-яким дефектом в їх виготовленні, наприклад таку поширену проблему, як натирання перенісся, можна легко виправити, віддавши окуляри на ремонт в оптику.

Як користуватися окулярами при короткозорості



При невеликій короткозорості (не більше 3 діоптрій) носити окуляри потрібно постійно, щоб не жмуритися і не напружувати очі. Виняток становлять випадки, коли зорова робота виконується поблизу (на відстані 20-40 см), наприклад, читання або лист. При сильній короткозорості (більше 6 діоптрій) офтальмолог може прописати вам не одні окуляри. В такому випадку в рецептах зазвичай пишеться "для постійного носіння" або "для дали" Якщо ж ваша короткозорість прогресує, то мало знати то, як носити окуляри, потрібно ще дотримуватися ряду наступних правил:

  • Зорова робота повинна бути не більш ніж 5 годин на добу з обов`язковими перервами для відпочинку через кожну годину.
  • Місце роботи людини високої короткозорістю має бути добре освітлене.
  • При сильній короткозорості заборонена важка фізична робота, а також активні фізичні навантаження.
  • Необхідно дотримуватися обережності, при переході з одних умов освітлення в інші (наприклад, виходячи з темної кімнати на вулицю).
  • Потрібно по можливості уникати різких припливів крові до голови: не нахиляти різко голову, не перебувати довго в задушливому приміщенні.

Як користуватися окулярами при далекозорості



Діагноз «далекозорість», не завжди означає те, що люди з тобто далекозорістю добре бачать вдалину. Як правило, вони однаково погано бачать як поблизу, так і в далечінь. Саме тому офтальмологи рекомендують пацієнтам з далекозорістю носити окуляри постійно. Залежно від стану зору, лікар прописує або біфокальніочки, або дві пари окулярів - для дали і для близи. При пресбіопії (вікової далекозорості) є свої особливості підбору окулярів:

  • вікова далекозорість - це нормальне фізіологічне явище, що з`являються в осіб старше 40 років, тому соромитися користуватися окулярами не варто;
  • при підборі очок при пресбіопії необхідно враховувати відстань від об`єкта до очей. Зазвичай це відстань дорівнює 33 см. Якщо ж ваша основна робота відбувається на більш далекій відстані (50 см і більше), то будуть потрібні більш слабкі скла;

Тепер ви знаєте, як користуватися окулярами при різних проблемах із зором. Не потрібно боятися носити окуляри, головне - робити це правильно. Дотримуйтесь рекомендації лікарів, і тоді ви і напевно позбудетеся від дискомфортних відчуттів пов`язаних із зором, і зможете побачити світ ясно і чітко в усьому його розмаїтті. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!