Як вибрати окуляри?

Як вибрати окуляри?

Коли необхідність купити окуляри (для зору, для комп`ютера, сонцезахисні) стає життєво важливою, відразу виникає безліч питань: які лінзи вибрати, якій формі і оправі віддати перевагу, яку суму витратити на цей аксесуар, в загальному -як правильно вибрати окуляри?

Як вибрати форму очок

Перш за все, незалежно від того, будуть це окуляри для зору або ж сонцезахисні окуляри, увагу звертають на форму оправи. Як вибрати форму очок за типом обличчя?

Якщо обличчя кругле, підійде квадратна форма і яскравий колір оправи. Чи не підійдуть круглі окуляри, а також окуляри з великою оправою, які закривають більшу частину обличчя (це більше відноситься до сонцезахисних окулярів).

Якщо особа квадратне, підійдуть окуляри-авіатори, а також оправа з різаною округлою формою. Не рекомендується людям з таким типом особи носити окуляри в квадратній і прямокутної оправі.

Якщо особа довге, витягнуте, то краще за все носити окуляри великого розміру, а також великі сонцезахисні окуляри з панорамними стеклами. Чи не підійдуть до такої особи маленькі сонцезахисні окуляри, а також окуляри без оправи.

Особа серцеподібної форми. Підходять практично будь-які типи очок, особливо окуляри без оправи. Не підходять затемнені окуляри для зору і занадто темні сонцезахисні окуляри. Також не рекомендується носити окуляри з оправою, прикрашеної достатком дрібних деталей - така оправа буде акцентувати увагу на широкій частині особи.

Обличчя овальне. Підходять всі види оправ. Єдиний нюанс, який потрібно врахувати в даному випадку - маленьке обличчя в окулярах з тонкою оправою загубиться ще більше, тому в такому випадку віддайте перевагу більш масивною оправі.

Як вибрати окуляри для зору

Типовою помилкою при виборі окулярів, що коригують зір, є те, що основна увага приділяється вибору оправи, а вибір лінз - справа десята. Це в корені невірний підхід до справи. Перш за все, окуляри для зору - це свого роду ліки, а жодні ліки без поради лікаря не може бути прописано. Тому перед тим, як поспішити в магазин за оправою, перевірте зір у лікаря і з`ясуйте, які оптичні показники повинні бути у ваших лінз. Неправильні показники призведуть до того, що куплені окуляри ще більше зіпсують ваш зір і виявляться марною тратою часу і грошей.



Крім точних показників для лінз потрібно вибрати також і матеріал, з якого будуть зроблені ваші лінзи. Тут вибір невеликий: пластик або скло. Переваги пластика в тому, що він легше за вагою, менш травмонебезпечний в разі пошкодження лінз, а також має можливість до різного оформлення (наприклад, забарвлення лінз). Але є і істотний мінус - дешевий пластик пропускає і може навіть посилювати шкідливі промені, тим самим псуючи зір і здоров`я очей. Скляні ж лінзи тонші пластикових, а також міцніше їх. Крім того, скляні лінзи на сонячних окулярах більш надійні в захисті від шкідливих випромінювань.

Вибираємо оправу для окулярів

Крім форми оправи, про яку говорилося вище, варто приділити увагу також і наступним кількох моментів. По-перше, зверніть увагу на носоупори - вони не повинні викликати дискомфорт і сильно тиснути на перенісся. Найкраще вибрати м`які, силіконові носоупори. По-друге, розміри заушников повинні повністю відповідати відстані від вушної раковини до оправи. По-третє, не купуйте дешеві металеві оправи. При зіткненні з потім така оправа може заіржавіти і викликати неприємну алергічну реакцію.

Як вибрати сонцезахисні окуляри

Для сонцезахисних окулярів краще підбирати лінзи з пластика: вони менш небезпечні для очей при пошкодженні (а влітку, особливо під час відпустки цілком імовірна можливість розбити їх). У плані розміру краще зупинитися на великих окулярах - вони набагато краще захищають від сонця. З квітів найкраще вибрати темно-сірі і темно-зелені відтінки лінз (рожевий колір несприятливо впливає на психіку і спотворює всі кольори, а від синіх відтінків власникові очок цілком може стати незатишно, так як вони стимулюють розширення зіниць).

Крім того, для сонячних окулярів рекомендується підбирати оправу за кольором волосся. Таким чином:



Блондинкам і блондинам краще зупинитися на чорному, синьому або зеленому кольорі. Підійде також оправа «звіриного» кольору: шкури леопарда або шкіри крокодила.

Брюнеткам і брюнетам підійдуть сріблясті або світло-золоті тони.

Рудоволосі можуть експериментувати з оправою, як їм заманеться: відмінно виглядатимуть окуляри і в бузковому, і в салатовий, і в блакитному кольорі.

Сивочолий ж слід уникати лише сірого і жовтого кольорів. Оправи інших квітів будуть їм до лиця.

Як вибрати окуляри для плавання

Перш ніж приступити до вибору окулярів, потрібно визначитися, наскільки часто і професійно ви будете їх використовувати.

Якщо ви ходите в басейн нерегулярно або рідко, то вам підійдуть недорогі окуляри з рознімної переніссям. Ці окуляри цілком задовольнять вас по мірі комфорту і герметичності.

Якщо ви ходите в басейн часто або серйозно займаєтеся плаванням, то вам краще купити окуляри з м`якими силіконовими або неопріновимі прокладками. З такими окулярами ви можете плавати довгий час і не відчувати дискомфорту для очей.

Вибираючи окуляри для плавання, перевірте, щоб вони щільно прилягали до лиця, але не доставляли вам дискомфорту. Окуляри з силіконовими прокладками досить щільно прилягають до шкіри, але можуть викликати відчуття «присмоктування». Людям з чутливою шкірою краще придбати окуляри для плавання з мікропористої прокладкою. Вона не буде прилягати до обличчя так сильно, як силіконова, а й воду пропускати теж не буде.

Деякі виробники рекомендують окуляри для плавання з синіми лінзами через їх заспокійливого ефекту. Але все ж рекомендується вибирати лінзи «під себе». Єдине, що варто врахувати при виборі лінз для плавальних очок, це те, що окуляри з дзеркальним покриттям затемнюють видиме оточення, і якщо басейн викладений темним кахлем, то видимість може бути значно погіршена.

Як підібрати окуляри для комп`ютера

Для роботи за комп`ютером підійдуть чотири типи лінз:

  • монофокальние (підійдуть користувачам ПК, яким потрібно відстежувати інформацію на моніторі),
  • біфокальні (зона зору розташовується тільки на близьке і далеке відстань),
  • прогресивні (використання значно напружує шийно-плечовий відділ),
  • варіфокальние лінзи (кращий тип для роботи за комп`ютером).

Для покриття «комп`ютерних» лінз найкраще вибрати широкосмугове висвітлює покриття, воно прибирає зайві відображення, що заважають огляду. Також рекомендується покривати лінзи для комп`ютерних очок деякими видами фарбування і ультрафіолетової захисту.

Як правильно підібрати 3D-окуляри

Для того, щоб вибрати правильну модель 3D-окулярів, потрібно дізнатися, яка технологія використовується в вашому домашньому 3D-екрані - поляризаційна або затвора. З`ясувати це можна за допомогою інструкції до телевізора. По виду же поляризаційні окуляри не відрізняються від тих, які вам можуть запропонувати в кінотеатрі. Затворні же 3D-окуляри мають відділення для зарядного пристрою або батарейки, які зазвичай розташовуються на дужці поруч з лінзами. Багато виробників випускають окремо 3D-окуляри тієї ж фірми, що і телевізійні екрани. В даному випадку краще віддати перевагу таким 3D-окулярів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!