» » Як дивитися 3d?

Як дивитися 3d?

Як дивитися 3D?
Як дивитися 3D?

Практично кожна людина дивився відео або картинки в 3D-форматі. За допомогою спеціальних окулярів ми переносимося в новий світ сприйняття. Давайте поговоримо, як дивитися 3d.

Що таке 3D ви можете дізнатися прочитавши нашу статтю.

Технології передачі 3D-зображення

активна

Для перегляду використовуються окуляри, які по черзі закривають то правий, то ліве око. Дану роботу виконує джерело, який кріпиться на пристрій і виглядає як невелика батарейка. За допомогою такої особливості досягається ефект об`ємного зображення.

Перевагою технології є передача оригінального дозволу картинки з мінімальним рівнем спотворення.

Те, що зображення подається на кожне око окремо, в деякому роді є недоліком. Це обумовлюється тим, що частота запрограмована для кожної моделі телевізора, і, переглядаючи 3D-контент, даний факт може вплинути на сприйняття динамічних або, навпаки, уповільнених епізодів.



Ще одним недоліком таких окулярів є те, що йде велике навантаження на очі. Однак, більшість людей звикають до картинки через 10 хвилин і почуття дискомфорту пропадає.

пасивна

При даній технології картинка подається на обидва ока одночасно через 3D-окуляри, які називаються пасивні.



Такі окуляри діляться на два типи: анагліфние і поляризаційні.

  • Анагліфние окуляри складаються з картонної або пластикової оправи і стекол синього і червоного кольорів.

Такі окуляри коштують недорого, але об`ємний ефект не досягає високої якості плюс часто йде спотворення передачі кольору картинки.

Анагліфние окуляри можна зробити самостійно, використовуючи підручні засоби. Як - читайте в нашій статті Як зробити 3D окуляри.

  • Поляризаційні окуляри. Поділяються на два види - з круговою і лінійною поляризацією.

Кругова поляризація дозволяє вільне положення голови під час перегляду 3D-контента, в той час, як використання очок з лінійною поляризацією передбачає вертикальне положення голови глядача.

Мінусом таких окулярів є те, що зображення буде темніше дійсного через покриття поляризационной плівкою стекол.

Поляризаційні окуляри коштують порівняно недорого. Плюсом є те, що очі при перегляді зовсім напружуються і не втомлюються.

Читайте нашу статтю Як дивитися 3D на телевізорі.

Способи перегляду 3D-контента

  1. Стереоскоп - це пристосування для перегляду "об`ємних" фотографій і картинок. Являє собою оптичний бінокулярний прилад. Принцип роботи полягає в тому, що якщо зняти на фотоапарат якусь сцену з 2-х точок, розташованих на деякій відстані один від одного, а потім розташувати 2 знімка, які називаються стереопарою, то глядач зможе побачити об`ємне зображення. При перегляді картинки одне око фокусує свою увагу виключно на одному малюнку.
  2. Анагліфние 3D-окуляри. Вставлені в оправу світлофільтри замість лінз дозволяють побачити 3D-картинку. Так як передача кольору при перегляді контенту порушується, рекомендується використовувати дані окуляри при перегляді чорно-білих зображень і фільмів.
  3. Дзеркальні 3D-окуляри - стереоочки, що складаються з 2-х пар дзеркал. Для перегляду використовується технологія дзеркального відомості ракурсів. За допомогою цього механізму можна дивитися фото і відео тільки у форматі паралельної стереопари.
  4. Поляризаційні 3D-окуляри. Для перегляду контенту даним методом необхідно дотримуватися важлива умова: екран повинен бути посріблений або алюмінійовані. Через високу вартість такі окуляри можна зустріти тільки в спеціалізованих кінотеатрах.
  5. Затворні 3D-окуляри. Принципом роботи є активна технологія, яку ми описували вище. Такі окуляри можна використовувати не тільки для перегляду 3D-контента, а й для проходження комп`ютерних ігор. Для якісного перегляду потрібно використовувати монітор з високою частотою.
  6. Стереоочки з багатосмуговими фільтрами. Встановлені на лінзах фільтри пропускають тільки синій, зелений і червоний колір. Через окуляри відбувається якась фільтрація хвиль, завдяки чому користувач бачить 3D-зображення.
  7. Видеоочки - пристрій, який складається з віртуального екрану і навушників. Одягнувши пристосування на очі, перед вами з`явиться телеекран, який візуально буде розташований на відстані 2-х метрів. Окуляри можна під`єднати до iPhone, iPod або iPad і насолоджуватися фото або відео в дорозі або вдома, а також даний пристрій призначений для проходження комп`ютерних ігор.
  8. Шолом віртуальної реальності - пристрій, який надівається на голову, що складається з відеоекрани і акустичної системи. Стереошлем створює ефект 3D за рахунок подачі картинок для кожного ока окремо. Видеоочки є вдосконаленою формою стереошлема.

Перегляд 3D-контента без спеціальних пристроїв

  • Для перегляду стереопар використовується метод схрещування очей: необхідно сфокусувати кожне око на своєму зображенні (праве око дивиться на ліве зображення і навпаки). Дана процедура допомагає мозку сформувати 3D-образ;
  • Картинку з яскраво вираженим повторюваним візерунком необхідно розглядати з відстані витягнутої руки: розслабте погляд і спробуйте дивитися як би крізь зображення. Далі рухайте картинку то від себе, то до себе, поки не побачите об`ємне зображення;
  • Якщо перегляд 3D-картинок без спеціальних окулярів становить труднощі, то можна помістити роздруковане зображення за скляну дверцята шафки. Тепер дивіться на зображення через скло, коректуючи відстань кроками;
  • При перегляду 3D-фільму без окулярів необхідно сконцентруватися на відео, по черзі закриваючи очі при їх втоми;
  • Також для перегляду відео використовуються спеціальні ТВ, які не вимагають наявності 3D-пристроїв.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!