» » Як дивитися стереопари?

Як дивитися стереопари?

Як дивитися стереопари?
Як дивитися стереопари?

Багатьом знайоме слово "стереопара". Стереопара є пару практично однакових картинок, розташованих поруч один з одним. Якщо дивитися на ці картинки певним чином, то плоска картинка перетворюється в об`ємну. Однак не завжди легко домогтися такого ефекту. У деяких, як вони не намагаються, не виходить побачити об`ємне зображення. Сьогодні ми дамо докладну інструкцію про те, як дивитися стереопари.

Що таке стереопари?

Ефект стереокартінок виникає в силу того, що кожне око бачить таке зображення, як якщо б ви розглядали предмет в реальності. Саме тому стереопари складаються з двох картинок - одна для правого ока, інша - для лівого. Класичні стереопари розташовані горизонтально, на відстані міжзіничної відстані очей людини.

Існує кілька різновидів стереопар.Як дивитися стереопари

  • Раніше всіх з`явилися стереокартинки для паралельного перегляду. Оптичні осі очей повинні бути приблизно паралельні один одному при перегляді. На них права картинка призначена для правого ока, ліва - для лівого. Щоб побачити обсяг, людина повинна дивитися вдалину і не фокусуватися на деталях картинки.
  • Перехресні стереопари. Картинки також розташовані горизонтально. Тут оптичні осі очей перетинаються: ліва картинка призначена для правого ока, права картинка - навпаки, для лівого. При перегляді потрібно зводити очі до перенісся. Саме такі стереокартинки найчастіше можна побачити в інтернеті, і про них ми поговоримо трохи нижче.
  • Існують також вертикальні стереопари. Тут картинки розташовані одна над іншою. Як дивитися вертикальну стереопару? Перегляд можливий за допомогою спеціальних стереоочков і плеєра, призначеного для перегляду стереозображень.

Як дивитися стереопари: інструкція



Ось перед вами перехресна горизонтальна стереопара. Як дивитися на неї, щоб побачити об`ємну картинку? Для початку переконайтеся, що ви здатні зводити очі до кінчика носа - ця здатність знадобитися вам для перегляду стереопар. Візьміть олівець і піднесіть його в перенісся. Чи не зводите очей з олівця. Тепер можна переходити безпосередньо до перегляду стереокартинки.

  1. Для початку виберете якусь просту стереопару, на якій чітко виділяється один предмет і немає великої кількості деталей.Як дивитися стереопари?
  2. Сядьте прямо перед монітором так, щоб погляд був спрямований в центр екрану. Тримайте голову рівно - навіть невеликий нахил голови завадить побачити горизонтальну вісь картинки.
  3. Дивіться на картинку расфокусированним поглядом, не концентруйтеся на деталях. Можна піднести палець до екрану, а потім повільно підносити його до очей. Погляд повинен бути сфокусований на пальці.
  4. Боковим зором ви будете бачити, як змінюється зображення. У певний момент картинки будуть поєднуватися один з одним. В результаті перед вами виявиться 3 картинки, центральна з яких буде об`ємною
  5. Тепер важливо не поспішати. Дуже повільно переведіть погляд на об`ємне зображення і насолоджуйтеся! Кілька тренувань, і ви навчитеся бачити даний ефект без допомоги пальця.

Щоб дивитися стереопару на телевізорі, вам знадобляться стереоочки.

Також вам може бути корисна стаття Як дивитися стереокартинки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!