» » Скільки очей у бджоли?

Скільки очей у бджоли?

Скільки очей у бджоли?

Крім того, що бджоли розрізняють запахи в тисячу разів сильніше, ніж людина, і створюють навколо себе електричне поле в ході польоту, вони ще мають особливе зір. Розглянемо, скільки очей у бджоли, і розберемо будова органів зору цієї комахи.

Як бачать бджоли?

Бджоли бачать за допомогою 5 очей. Прості 3 розташовані на тім`яної області, а 2 складніших знаходяться з боків голови. За допомогою простих очей бджола може розглянути предмети поблизу.

Складні очі завжди були цікаві вченим-апіологам (апіологія - наука про бджіл). Ці органи є тисячі окремих шестикутників, які в науці називаються фасетками. Кожна з фасеток - це міні-очей, за допомогою якого можна побачити окрему частину предмета. У складних органах у робочої бджоли налічується 5000 фасеток. Кожна фасетка відображає частину зображення, а очі бджіл посилають в їх мозок кілька тисяч таких частин - в результаті весь предмет виглядає мозаїчним.

Для чого фасеточні очі?

За допомогою таких складних очей бджола орієнтується в польоті. Без них вона поводиться, немов незряча, а без простих створюється враження, що комаха реагує загальмовано.



Складні очі бджоли набагато краще розрізняють об`єкти в русі, ніж нерухомі. А взагалі, все 5 очей цієї комахи можуть побачити все, що відбувається з усіх боків (360 градусів).

Щоб зрозуміти, наскільки бджоли можуть вловити найменші рухи предметів, уявіть, що бджола дивиться фільм. Для неї відеоряд буде виглядати не фільмом, а окремими кадрами, які доводиться подовгу розглядати. Щоб бджола могла нормально дивитися кіно, то його потрібно буде крутити в 10 разів швидше.

Також вам можуть бути цікаві інші наші статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!