» » Як отримують мед?

Як отримують мед?

Як отримують мед?
Як отримують мед?

Мед - натуральний продукт, який багатий корисними речовинами і вітамінами. Він володіє відмінним смаком і приголомшливим ароматом, його можна вживати як в чистому вигляді, так і додавати в страви, а також робити на основі нього цілющі суміші з горіхами і сухофруктами. При цьому не всі любителі цих ласощів знають, як отримують і збирають мед. Тим часом, цей процес є дуже трудомістким і тривалим.

отримання меду

Активна робота головних видобувачів меду - бджіл - відбувається на початку весни, оскільки саме в цьому час цвітуть перші медоноси. Вони збирають з них нектар за допомогою свого невеликого хоботка. З нього він потрапляє в ротову порожнину цих комах, де набирається різними біоактивними речовинами, які містяться в слинної секреції. Після цього вони відправляються до себе в вулик. Там їх зустрічають «приймальниці» - бджоли, які відповідають за подальшу переробку нектару. Він передається їм через хоботок. Надалі нектар надходить в ротову порожнину бджіл-приймальниць, де збагачується корисними ферментами і втрачає зайву вологу. Після цього мед відправляється в клітинку сот. Але на цьому процес його виробництва не закінчується. Бджоли продовжують працювати над ним, махаючи своїми крилами, щоб він втрачав вологу і ставав більш концентрованим. Потім бджоли запечатують мед восковими кришечками.

збір меду



Не менш цікавий процес збору меду. Збирати мед необхідно, коли бджоли почали запечатувати перероблений нектар. Потрібно, щоб була закрита більше 80 осередків в кожній рамі. При цьому оглядати вулика в цих цілях можна лише в кінці дня, оскільки тоді ви не порушите роботу бджіл і не викличте у них сильну агресію. Але в будь-якому випадку, проводиться така робота завжди в рукавичках, захисному костюмі і масці.

Коли час збору меду підійшло, пора виймати рамки з ним і переміщати їх в тепле приміщення, де вони повинні прогрітися до 20-25 градусів (у разі, якщо на вулиці стоїть температура нижче цієї позначки). Якщо мед не нагріти до необхідної температури, то він буде густим і його подальша переробка буде неможлива. Після цього з рам зрізають забрус і відбувається відкачування меду за допомогою спеціального обладнання.



Збір меду можна виконати самостійно згідно з цією інструкцією:

  1. Насамперед потрібно відправитися на пасіку і вибрати один з вуликів. Обов`язково попередньо надіньте захисний одяг, рукавички та спеціальну маску на обличчя.
  2. Далі необхідно зняти кришку з вулика і загороджувальний полотно.
  3. Тепер потрібно обкурити бджіл за допомогою димаря, щоб вони стали менш агресивними.
  4. На наступному етапі потрібно вийняти рамку з медом і за допомогою кисті змести з неї бджіл назад у вулик. Таким же чином необхідно витягнути інші рамки з медом, а на їх місце поставити порожні.
  5. Після такої роботи настає черга відкачки меду. Нагрітим ножем знімають воскові кришечки, щоб вивільнити мед з осередків.
  6. З очищеної рамки можна зрізати стільники і вживати мед в такому вигляді. Ще один варіант - скористатися медогонкою. Якщо у вас є такий агрегат, то поставте в нього рамки і запустіть його. За рахунок відцентрової сили мед почне виходити з осередків і стікатися в спеціальний відсік. Його лише залишиться процідити і розлити по місткостях. Звичайно, з першого разу повністю позбутися від домішок воску не вдасться.

Зверніть увагу на те, що відкачаний мед повинен обов`язково настоятися. Необхідно, щоб на його поверхні спливли дрібні частинки воску. Шар з ними прибирають за допомогою чистого інвентарю, а потім мед знову проціджують і фасують вже по скляним або пластиковим тарам.

Дізнайтеся додатково про виробництво і корисні властивості меду з наших інших статей:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!