» » » Як бджоли роблять мед?

Як бджоли роблять мед?

Як бджоли роблять мед?
Як бджоли роблять мед?

Єдиними комахами на планеті, які здатні виготовляти продукт, який може вживати в їжу людина - це бджоли. Однак мед є всього лише результатом певної кількості дій, які виробляють комахи. Розглянемо докладніше, як бджоли роблять мед.

Які бувають бджоли

Перш за все, варто відзначити, що джерелом нектару, з якого і виходить мед, є медоносна рослина, чагарник або дерево. Як тільки з приходом весни починають розпускатися перші медоносні рослини, бджілки активізуються і починають свій трудовий процес. Перше, що робить будь-яка бджілка - це розшукує квітка. Бджоли, які живуть у вулику, діляться на дві категорії, залежно від виконуваних ними функцій. Одні розвідують наявність квіток, а другі збирають нектар. Бджоли-розвідниці набирають невелику кількість нектару і несуть його у вулик, тим самим сигналізуючи бджолам-збиральництва, що джерело нектару знайдений, і можна приступати до роботи. З вулика вилітають збиральництва і приступають до збору корму.

Процес збору меду



Але, як бджоли збирають мед? Збирає нектар бджола за допомогою спеціального хоботка. Сідаючи на квітку, комаха, використовуючи органи смаку, розташовані на ніжках, дивиться, чи є всередині нього нектар чи ні. Уже всередині самої бджоли в нектар додається невелика кількість секрету з слинних залоз, що володіє ферментами, які необхідні для подальшого перетворення з нектару в мед.

  • У вулику бджіл-збиральництва вже очікують бджоли-приймальниці, завдання яких акуратно скласти тільки що зібраний мед в стільники. Також вони займаються переробкою нектару, яка полягає у відділенні нектару від води і розкладанні цукру на сахарозу і фруктозу. Вони викладають вже готовий мед в стільники і закривають їх тонкої восковою кришечкою.
  • В середньому нектар складається з 50% цукру і 50% води. За допомогою простої процедури випаровування, бджоли витоплюють з нектару воду. Щоб це зробити, вони розкладають нектар по осередках, щоб заповнити не більше чверті стільники. Якщо з`являються нові порції нектару, то їх підвішують у верхній частині осередків у вигляді невеликих крапельок. У міру того, як нектар згущується, бджоли кілька разів переносять мед з однієї комірки в іншу. Після того, як мед дозріває, його переносять в окрему клітинку і негайно закривають воскової пробкою.
  • Розкладання нектару на фруктозу і сахарозу відбувається під впливом спеціального ферменту інвертази. Зібравши невелику кількість нектару, бджола випускає рідину на прямий хоботок і вдруге всмоктує її в зобик. У цей момент нектар і змішується з секретом, який виділяється бджолами і стикається з повітрям, який необхідний для гідролізу, що відбувається в меді. Цей процес триває вже навіть після того, як мед потрапить в осередки. Результатом даного процесу стає те, що в меді міститься 70% натуральних цукрів.

Подивившись відео, як бджоли роблять мед, ви зрозумієте, що цей процес не такий простий, як здається і для його здійснення знадобиться подолати кілька етапів. Мед бджіл дуже смачний і корисний.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!