» » » » Що робити, якщо вкусила бджола?

Що робити, якщо вкусила бджола?

Що робити, якщо вкусила бджола - питання не риторичне, укус цієї комахи дуже хворобливий, до того ж, бджолина отрута є сильним і небезпечним алергеном. Якщо у людини є алергія на отруту, або ж його ніколи раніше не кусали бджоли, і він не знає, чи є у нього алергія на бджолину отруту, то в першу чергу необхідно прийняти антигістамінні (тобто, противоаллергенние препарати). Потім слід уважно оглянути ранку, що залишилася в місці укусу, і якщо бджола залишила своє жало, акуратно його витягнути.

Не слід видавлювати жало, натискаючи на місце навколо укусу, таким чином ви видавіть залишки отрути під шкіру. Після укусу бджоли найкраще витягувати жало за допомогою пінцета, а якщо його немає, то акуратно схопити пальцями і витягнути на себе. Якщо воно знаходиться дуже глибоко, то можна підчепити його звичайної швейної голкою (як скалку) і акуратно витягнути.

Обробка укусу

Коли ви витягли жало, слід обробити ранку розчином марганцівки, а якщо його немає, то звичайної підсоленою водою. Це допоможе зменшити утворення набряку, знешкодити бджолина отрута, і зняти палінням і свербіж в місцях укусу. Спиртові розчини застосовувати не рекомендується. В крайньому випадку, на місце укусу можна просто покласти змочену водою тканину.

Що робити при множинних укусах?

Навіть, якщо стався одиничний укус бджоли, перша допомога повинна включати в себе прийом антигістамінних засобів, якщо ж людина зазнав нападу цілого рою, ліки необхідно прийняти, як можна швидше. Навіть, якщо у людини немає підвищеної чутливості до бджолиної отрути, організму буде важко впоратися з його підвищеною дозуванням. Можуть спостерігатися такі симптоми, як запаморочення, задишка, іноді навіть втрата свідомості. Протягом декількох днів може спостерігатися підвищення температури, загальна слабкість та інші ознаки інтоксикації.



Для того, щоб швидше вивести отруту з організму, слід пити якомога більше рідини, особливо рекомендовані напої з продуктів, з підвищеним вмістом вітаміну С (журавлина, лимон, чорна смородина і т.д.).

Як правило, набряк від укусу бджоли спадає приблизно через дві-три доби, а симптоми інтоксикації повинні пройти протягом п`яти днів, якщо ж стан не нормалізувався, слід звернутися до лікаря.

Як попередити укус бджоли?

Незважаючи на те, що поодинокі укуси не становлять небезпеки для більшості людей, особливо, якщо людині правильно надана перша допомога при укусі бджоли, краще приймати деякі заходи, які допоможуть уникнути нападу комах.

Вирушаючи на природу, намагайтеся не користуватися парфумами, подібний запах служить відмінною принадою для комах, якщо ви перебуваєте поруч з пасікою, можна користуватися відлякують аерозолями. Під час нападу комах не розмахувати руками і не робіть зайвих рухів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!