» » » » Що робити, якщо вкусила змія?

Що робити, якщо вкусила змія?

Що робити, якщо вкусила змія?

Влітку, вирушаючи на природу, необхідно знати, що людину підстерігають різні небезпеки. Найпоширеніша з них - це змії. Вони можуть виявитися отруйними і при укусі завдати значної шкоди потерпілому (про різновиди змій читайте в статті Які є змії).

У таких ситуаціях дуже важливо своєчасно надати першу допомогу, тому знання про те, що робити, якщо вкусила змія, знадобляться кожному.

Перша допомога при укусі змії

Якщо людину вкусила отруйна змія, необхідно здійснити наступні дії:

  • Забезпечити людині повний спокій, розташувавши його в горизонтальному положенні. Ноги повинні знаходитися вище голови. Це сповільнить поширення отрути по організму і збереже хороший кровообіг мозку.
  • Якщо в роті немає пошкоджень, можна спробувати відсмоктувати отруту з рани протягом п`ятнадцяти хвилин. У такий спосіб вдасться зменшити його кількість.
  • Вище рани від укусу змії слід накласти нетугу пов`язку, щоб уникнути здавлювання судин. Між ногою і тканиною повинно міститися два пальця. У міру розвитку набряку пов`язку потрібно послаблювати. Палять накладати не можна, він може привести до розвитку гангрени.
  • Щоб отрута швидше залишав організм, хворого потрібно регулярно поїти великою кількістю води.
  • Не можна вживати алкоголь, їжу, припікати рану, змащувати її мазями, робити уколи знеболюючими препаратами.


Після надання першої допомоги слід якомога швидше доставити потерпілого в нерухомому стані в медичний заклад. Лікарі добре знають, що робити при укусі змії. Якщо укус був здійснений гадюкою, пацієнту введуть сироватку. Вона діє найбільш ефективно в перші півгодини після події, тому варто поквапитися з відвідуванням лікарні. Укус вужа не так небезпечний, як гадюки, однак без своєчасного надання медичної допомоги може виникнути зараження крові. Як відрізнити вужа від інших змій, читайте в статті Як дізнатися вужа.

Рекомендується до прочитання корисна стаття Склад аптечки першої допомоги, а також розділ укуси, де ви знайдете поради з надання допомоги при укусах комах і тварин.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!