» » » Чим відчуває вже?

Чим відчуває вже?

Чим відчуває вже?

Однією з неотруйний змій є вже. Той, хто хоч раз спостерігав за його бажанням, знає, що вже - прекрасний мисливець. Для успішності цього заходу змії не обійтися без органів почуттів, які у них мають свої особливості. Давайте розберемося, чому відчуває вже.

види вужів

У Росії живе три види вужів:

  • водяний;
  • тигровий;
  • звичайний.

І навіть у звичайного вужа можна виділити до 10 різновидів. Між собою вони відрізняються розміром і забарвленням. Найбільші особини зустрічаються в Закавказзі, їх довжина може досягати 1, 8 м. Живе вже по всій території Європи і навіть в Північній Африці. Він справжній хижак. Основна частина його раціону - різна риба і земноводні, рідше йому вдається зловити дрібних ссавців і безхребетних.

сплячка

На зиму змія впадає в сплячку. Її тривалість на півночі його ареалу становить цілих 8, 5 місяців, в Середній Європі - до 5, 5, а в Середземномор`ї - всього 3. Відразу після пробудження вже починає линяти. А потім в їх житті починається відповідальний період спарювання. Змії збираються разом в клубки по декілька особин. Зазвичай в таких групах присутній 5-10 самців і всього 1-2 самки.

розмноження

Через два місяці після спаровування самка розшукує вологі місця: сирої мох, гнилі пні, гній, прілого листя, де і відкладає яйця. Залежно від зони проживання інкубація яєць може тривати від 23 до 61 дня. Кількість яєць в кладці різне - від 5 до 36. Хоча натуралістам зустрічалися рекордні кладки з 50-ма яйцями. Другу кладку самка робить у другій половині літа - початку осені.

Органи відчуттів



З усіх органів чуття у змій найкраще розвинений нюх, тобто нюх. Вони здатні відчувати навіть самі незначні сліди різних речовин. У цьому їм допомагає їх роздвоєний язик. Ви, напевно, помічали, що під час руху вже весь час його висовує. Тріпотливим мовою змія відчуває все навколишнє. Коли вже закриває рот, кінчик роздвоєного язика притискається до двох невеликих ямок, розташованих на небі. Цей спеціальний орган зветься "орган Якобсона". Він складається зі скупчення клітин з величезною кількістю рецепторів. Ці рецептори здатні розпізнавати хімічний склад повітря, їжі і т. Д. Вібруючи мовою, вже захоплює мікроскопічні кількості пахнуть речовин з повітря і за допомогою органу Якобсона аналізує їх. Він замінює їм органи смаку і нюху.

Всіх змій, і вужів в тому числі, можна було б назвати глухими. Адже у них немає ні слухових отворів, ні барабанних перетинок. Дійсно, вони не сприймають звуки, що передаються по повітрю. Але змії здатні дуже тонко відчувати вібрації, що йдуть через грунт. У цьому їм допомагають рецептори, розташовані на животику. Тому налякати змію криками неможливо, а ось на тупіт вона, швидше за все, відреагує втечею.

Органи зору у змій розвинені слабко. Тому зір для них особливої ролі не грає. Існує думка, що погляд змій має гіпнотичним властивістю, здатним дезорієнтувати жертву. Насправді, наукою цей факт не підтверджено. Враження, що змія пильно дивиться, виникає через те, що у неї немає століття. Тому вона дивиться на світ не морга, що і створює ілюзію гіпнозу. Захищаються очі тонкою плівкою. Над очима у вужів розташовані захисні щитки, які надають морді змії злісне вираз.

Якщо ви хочете докладніше дізнатися про харчування вужів, читайте статтю Що їдять вужі.

Для того щоб відрізнити вужа, необхідно знати його особливості, які описані в статті Як дізнатися вужа.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!