» » » Як зробити вулик?

Як зробити вулик?

Як зробити вулик?

Якщо ви вирішили зайнятися настільки цікавим заняттям, як бджільництво, то варто дізнатися якомога більше про це ремесло. Звички бджіл, умови їх розмноження і якість середовища проживання. Бджоли живуть у вуликах, місця для яких знаходять в природі, в основному - це дерева. У неволі бджоли живуть в штучних вуликах, побудованих за всіма параметрами так, щоб бджоли не втрачали здатність робити мед.

Можна купити спеціалізовані вулики, але можна і побудувати самим. Це заощадить ваші кошти, тому що часом вулики можуть бути недешеві. Та й не завжди є гарантія того, що вулик побудований з екологічно чистих матеріалів. А це є першочерговим для нормальної життєдіяльності бджіл.

Питання, як зробити вулик своїми руками, тільки на перший погляд може здатися складним. Насправді, якщо розібратися в усіх тонкощах питання, то можна без зусиль з цим впоратися.

Вулики і їх типи

Перед тим, як зробити вулик для бджіл, варто розглянути всі типи їх конструкцій. За своїм становищем вулики бувають вертикальними і горизонтальними. У вертикальному вулику все секції - рамки, розташовані зверху вниз вертикально. І якщо популяція бджіл збільшується, то вулик збільшують, приєднуючи додатковий рамки зверху конструкції. В середньому в вулику буває до 5 ярусів з рамками.

У горизонтальному вулику все секції розташовані горизонтально. В такому вулику гніздо розташовується поруч з медосборніком - магазином, де складується мед, найчастіше для зручності бджоляра.

Рамки, з яких складається вулик, за своєю формою бувають квадратними, довгими вузькими і широкими низькими. Стінки вулика можуть бути одинарними і подвійними. Подвійні стіни часто роблять для утеплення вулика.

Процес виготовлення вулика

Розглянемо, як зробити вулик власними руками. Можна, звичайно, для своєї зручності і для наочності, подивитися відео, як зробити вулик. Але ця інструкція не менш зрозуміла і доступно все вам пояснить з цього питання.

  • Конструкція вулика повинна бути така, щоб надійно підтримувалася середня температура, не було протягів, але при цьому був постійний доступ свіжого повітря.
  • Варто передбачити місце для утеплювачів, які будуть захищати бджіл під час холодів, і перешкоджати перегріву в жарку пору року.
  • Роз`єми для вильоту бджіл повинні зручно розташовуватися і мати можливість додавати нові, при збільшенні популяції.
  • Головна вимога - це достатній розмір внутрішнього простору, тому що комахою необхідно місце для розташування корми і для розмноження. Досягається це за рахунок додавання додаткових секцій. І перед тим, як зробити вулик, потрібно підготувати достатню кількість однакових по конструкції рамок. Таким чином, вони будуть взаємозамінні у всіх вуликах.
  • Вулики повинні бути досить легкими і дуже міцними, тому що часом є необхідність транспортування вуликів в місця зростання медоносних рослин.
  • Деталі вулика повинні володіти окремими кріпленнями і легко зніматися для того, щоб не застосовувати зайву силу натискання і пошкодити конструкцію вулика.

характеристики матеріалів

Оскільки в природному середовищі існування, бджоли вибирають місця для вуликів на деревах, то це найкращий матеріал для будівництва вулика.



Перевірте якість дощок. Вони повинні бути абсолютно сухими, не мати тріщин і дефектів.

Стручки можна залишити, якщо вони розташовуються в центрі дошки - на достатньому, не менше 4 см, відстані від краю. Але на рамках навіть наявність сучків не допускається.

Секрет того, як зробити вулик своїми руками, ще й в тому, яку деревину вибрати.

Найкращими для цього вважаються тополя, кедр, ялиця, ялина і липа. Це породи дерев з м`якою деревиною.



Перед початком робіт необхідно переконатися, що дошки більше, ніж стіни вулика на 5 мм. Деталі варто обробляти з великою увагою так, щоб не було нерівностей.

Ширина дощок для вулика зазвичай береться довільна. Підставою вулика може бути одна суцільна дошка, або дві з`єднані. Потрібно також приділити увагу діаметру цвяхів. Вони повинні міцно фіксувати дошки, але при цьому не давати в деревині тріщин.

Як і для інших об`єктів з дерева, для того, щоб вони довше служили і не були так схильні до впливу навколишнього середовища, їх фарбують. Повторювати цю процедуру потрібно раз в пару років. Фарба не повинна мати різкого запаху і ароматів. Тому краще вибирати фарби з найменшою кількістю барвників - білі, блакитні або жовті.

розміри вулика

Головне в будівництві вулика - це дотримання вірних розмірів. Для цього потрібно враховувати особливості конструкції рамок. Якщо рамки використовуються низькі і широкі, то середня відстань між задньою і передньою стінками такого вулика має дорівнювати 45 см.

В інших випадках застосовуються середні значення:

  • Між краями стінок двох суміжних рамок відстань має становити 37,5 мм.
  • Проходи для бджіл повинні бути не менше 12,5 мм при висоті стільники в 25 мм
  • Якщо проводиться установка додаткового корпусу або медосборніка, то відстань між верхньою планкою рамки гнізда і нижньою планкою рамки медосборніка має бути 10 мм.
  • Між бічними планками рамок вулика і його передній і задньою стінкою відстань має дорівнювати 7,5 мм.
  • Між дном вулика і нижньою планкою гнізда відстань повинна бути 20 мм.

Використовуючи ці усереднені значення, можна вирахувати інші параметри майбутнього вулика. Відстань від задньої до передньої стінки вулика одно 45 мм. Обчислюється це значення, віднявши від довжини зовнішньої рамки, яка зазвичай становить 43,5 см, відстань між бічними планками і стінками вулика - 7,5 мм.

У разі, коли потрібно вирахувати відстань між майбутніми бічними стінками вулика, то загальна кількість рамок множиться на відстань між їх центрами.

Похибки в розмірах деталей вулика повинні бути мінімальними - до 1мм, або до 0,5 мм х 1мм в діаметрі.

У разі великих значення похибок буде необхідно змінювати розміри інших деталей вулика. Це - додаткова робота, яка, згодом, ускладнить процес заміни цих деталей.

Середній «вік» служби вулика приблизно десять років. Особливо, якщо він побудований правильно, з дотриманням всіх розмірів і норм. Чим краще і якісніше побудований вулик, тим менше витрат часу і сил на його ремонт і «благоустрій» вам знадобиться. Для того, щоб ви змогли зробити вулик за всіма правилами, то потрібно ознайомитися з відео-уроками, інструкціями та порадами досвідчених пасічників.

Адже, якщо вулик буде невідповідним для бджіл, то вони перестануть розмножуватися і приносити мед. Для їх нормальної життєдіяльності їм потрібно відповідне простір. І ваше завдання - це простір забезпечити.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!