» » » Як спіймати бджіл?

Як спіймати бджіл?

Як спіймати бджіл?
Як спіймати бджіл?

Стати бджолярем - нелегка справа, що вимагає теоретичної підготовки та матеріальних вкладень. Але фінансові витрати можна трохи зменшити, піймавши, а не купивши, рій бджіл. У статті викладені основні рекомендації, як ловити рій бджіл.

ловля бджіл

спосіб 1

Найпростіший спосіб зловити бджіл - це зробити пастку з великої картонної коробки.

матеріал:

  • картонна коробка;
  • скотч;
  • рамки для сот.

Хід робіт:

  1. Склеюємо ящик шириною 30 см, заввишки - 49 см і довжиною не менше 30 см.ловля бджіл
  2. Прибиваємо дві рейки для рамок, зверху кладете холстик з прополісом.
  3. У передній частині коробки вирізаємо вічко.
  4. Розміщуємо в нашу пастку 5-7 рамок. В принципі, кількість рамок може бути будь-яким, але досвідченим шляхом доведено, що середньостатистичний бджолиний рій займає простір, рівний 6 рамкам. Тому, якщо рамок буде мало, рій може не захотіти селитися в такий тісний будиночок. А більшу кількість - це нерозумна трата матеріалів та інвентарю. Не всі рамки повинні бути з готовими сотами. Цілком достатньо 1-2.
  5. Закріплюємо кришку скотчем і можна приступати до її встановлення.


Очевидний плюс цього методу - крайня економічність. Є у нього і величезний недолік: перший же дощ перетворить вашу пастку в шматок покрученого картону. В такому випадку краще розгляньте другий спосіб, як зловити рій бджіл пасткою.

спосіб 2



Ловити бджіл ми будемо за тим же принципом, але пастку зробимо з фанери. Звичайно, цілком можна використовувати для цієї мети дошки, ДСП. Однак з цією конструкцією необхідно буде піднятися на дерево на висоту 4-6 метрів. Тому фанера, завтовшки 4-5 мм, ідеально підходить для наших цілей.

матеріал:

  • фанера;
  • цвяхи;
  • молоток;
  • рамки для сот;
  • пила;
  • степлер.

збір пастки

  1. Розміри готового ящика будуть приблизно ті ж, що і в першому варіанті.ловля бджіл
  2. У передній панелі випилюємо вічко і прибиваємо невеликий брусок. Він буде «порогом» для бджіл.
  3. За допомогою меблевого степлера або цвяхів прибиваємо до дну передню і задню частини, а також бруски для рамок.
  4. До вийшла конструкції приєднуємо бічні стінки.
  5. Дах за розмірами повинна бути трохи більше дна.
  6. Встановлюємо рамки, накриваємо їх полотном з прополісом. 1-2 з них обов`язково повинні бути з сотами.
  7. На внутрішню частину даху прибиваємо дві рейки так, щоб вона щільно «сідала» у вулик.

Як же тепер в нашу пастку зловити рій бджіл? На це питання немає відповіді, який би гарантував успіх. Ви встановлюйте пастку на дерево і кожні 10 днів її перевіряєте. Для збільшення своїх шансів зробіть 2-3 пастки і врахуйте деякі рекомендації по їх установці.

установка пасток

  1. Найлегше зловити бджіл в лісах, розташованих між населеними пунктами, в яких вже є пасіки. Справа в тому, що бджоли іноді «тікають» від своїх господарів і вирішують зажити самостійним життям. Ось тут ваша пастка буде дуже до речі.
  2. Місце для установки повинно бути сухим, недалеко від вирубки або галявини.
  3. Висота особливої ролі не грає, але якщо є ймовірність, що хтось із ловля бджілмісцевих жителів її запозичить, краще повісьте вище.
  4. До дерева пастка кріпиться за допомогою мотузки.
  5. Постарайтеся розставити пастки до кінця травня. Саме в травні у бджіл спостерігаються перші роїння. І чим більше роїння потрапить на період, коли ваші пастки будуть встановлені, тим більше шансів зловити рій, виростити з нього повноцінну сім`ю і вже влітку отримати свій перший мед.

Ось і всі основні поради, що стосуються питання, як ловити бджіл. Якщо у вас залишилися незрозумілі моменти, як зловити рій бджіл, перегляньте навчальне відео.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!