» » » Як бачать собаки?

Як бачать собаки?

Як бачать собаки?

Всі ми знаємо про те, що собака - найкращий друг людини. Але при цьому, самі ми мало що знаємо про будову організму і особливості цього виду тварин. Наприклад, багато хто вважає, що собака погано бачить, але чи так це насправді? У цій статті ми представимо детальну інформацію про зір собак, що допоможе нам розуміти деякий поведінку цих тварин.

Загальні відомості про зір собак



Розглянемо докладно всі фактори, які знає людства про зір найвірніших тварин.

  • Найбільш популярне питання на сьогоднішній день, - яким кольором бачать собаки? Раніше не тільки звичайні собаківники, але і вчені всього світу, вважали, що собаки бачать все в чорно-білому кольорі, але недавні дослідження, проведені в США, стверджують, що собаки все ж бачать все навколо в кольорах. Ось тільки відображаються ці кольори, зовсім не так як у людини. Наприклад, собаки не можуть розрізняти синьо-зелений, оранжево-червоний або жовто-зелений відтінки, для них вони постануть швидше білими квітами. Але при цьому, собака набагато краще розрізняє відтінки сірого кольору. Вся справа в тому, що на відміну від людини, у яких в сітківці ока знаходяться три типи колбочок відповідають за розрізнення кольорів, у собаки колбочки чутливі до червоного кольору, зовсім відсутні. Таким чином, можна уявити, що зір собак дуже схоже на зір дальтоніків.
  • Так само актуальне питання про те, чи бачать собаки в темряві? Виходячи, з вище представленої інформації, ми з упевненістю можемо сказати про те, що звичайно бачать, причому в кілька разів краще, ніж людина. Все це пояснюється тим, що сітківка ока собаки як би розділяється на дві частини, тобто нижню і верхню. Друга половина відповідає за відмінність предметів на тлі темної землі, перша - поглинає зайві світлові промені, за рахунок чого, собака добре бачить при сильній освітленості. Але при цьому гострота зору у них значно нижче, ніж у людини, так як у них відсутня «жовта пляма». Через це, собака, предмети на відстані 35 см бачить розпливчасто, зате на відстані 600 метрів, вона способу побачити нерухомий предмет. А на відстані 900 метрів, вона відмінно бачить рухомий предмет. Це пояснює і те, чому не можна втікати від собаки, так як вона, побачивши, що рухається предмет, вона сприймає його як здобич.
  • І нарешті, то, як собаки бачать світ, в цілому? Все залежить від породи, але відомо, що поле зору становить близько 240 градусів, що ширше, ніж у людини. Саме, тому у людини поле зору в формі кола, а у собаки розтягнуте. Крім того, якщо людина більшу частину інформації сприймає наочно, то для собаки предмет, які не пахне і не рухається, всього лише абстракція, саме тому собаки не впізнають себе в дзеркалі. Вони створюють цілий образ, виходять з зору, нюху і слуху.

Цікаві факти

  • Багатьох хвилює питання про те, чому ж все-таки собаки не дивляться телевізор? Вся справа в тому, що людина сприймає чергування кадрів на частоті близько 60 герц, а собака на частоті 80 герц. Таким чином, вона не може побачити цілий фільм, вона бачить тільки мелькають картинки. Хоча нові телевізори можуть передавати частоту на 100 герц, тому собака цілком може побачити цілий фільм, але швидше за все для неї це буде відображатися лише абстракцією.
  • Цікаве питання полягає в тому, чи бачать собаки привидів? Власне, це питання стосується не тільки собак, але і інших тварин. Ясна річ, що ніхто в світі не зможе дослідити подібну тему, але виходячи з вище представленої інформації, ми може припустити, що, швидше за все не бачить. Але можливо відчуває подібне явище, враховуючи мінливу температуру. Взагалі то, багато хто стверджує, що собаки бачать привидів, але як це перевірити і чи всі ми знаємо про можливості тварин? У будь-якому випадку на подібну тематику можна тільки міркувати і не більше.


Отже, тепер ви знаєте все про те, як бачать собаки навколишній нас світ і можливо ця інформація допоможе вам, у найбільш ефективній взаємодії з подібним видом тварин. Оскільки подібні знання про них дуже добре допомагають їх дресирувати, домагаючись більшої ефективності даного процесу. Бажаємо вам в цьому удачі!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!