» » » Як бачать кішки?

Як бачать кішки?

Як бачать кішки?

У багатьох вдома живуть кішки, але не всі господарі вихованців знають, що зір кішок відрізняється від людського. Напевно, ви навіть не здогадуєтесь, як бачать кішки оточуючий нас світ. Речі і явища навколо нас вони сприймають по-іншому. А як саме, ви дізнаєтеся зі статті.

поширений стереотип

Дуже поширена думка про те, що кішки повинні дуже добре бачити, так як у них великі очі. Але чи бачать кішки краще нас насправді? Виявляється, що саме питання в корені неправильний. Наше зір і зір кішок влаштовані по-різному. Гарний зір у людини має на увазі те, що він добре розрізняє кольори і чітко бачить предмети як поблизу, так і далеко. Але для кішок ці параметри є несуттєвими. Їм потрібні інші здібності, тому їх зір не схоже на наше.

Будова котячого ока

Перш ніж дізнатися, як бачать світ кішки, варто розібратися в тому, як влаштований котяче око. Він сильно відрізняється від людського ока, що помітно навіть зовні. Кожен звертав увагу на те, що у людини зіницю має круглу форму, а у кішки - витягнуту вертикально. Такий зіницю володіє дуже корисною особливістю - він може звужуватися, перетворюючись в ледь вимірну щілину. Ця особливість дозволяє вберегти очей від сонячних променів. Круглий зіниця не може сильно звужуватися, тому сонячні промені сліплять нас, чого не можна сказати про кішок. Так як кішка - нічний хижак за своєю природою, то в процес еволюції її очі придбали захист від сонячного світла.

Чому кішки бачать у темряві



Для того щоб розібратися в цьому питанні, необхідно розглянути внутрішню будову котячого ока. У живих істот на поверхні ока розташовані фоторецептори. Це спеціальні клітини, завдяки яким ми бачимо. Вони є як у людей, так і у кішок. Все фоторецептори поділяються на два види - палички і колбочки. Колбочки допомагають живим істотам розрізняти предмети, дрібні деталі і кольори. Завдяки паличок ми бачимо в сутінках. Як можна здогадатися, кількість паличок і колбочок неоднаково у людей і кішок. Так як люди - істоти денні, то у нас більше колб. Нам важливо розрізняти предмети і кольору. Як вже говорилося вище, кішки - нічні хижаки, тому у них більше паличок. У цьому секрет їх нічного зору.



Крім фоторецепторів, кішки бачать у темряві краще людей завдяки місцю найкращого бачення. У людини це місце на сітківці у вигляді невеликого поглиблення, а у кішок воно має форму диска.

Чому у кішок світяться очі в темряві

Є і ще одне пристосування в будові ока, яке допомагає кішкам бачити вночі, як удень. Це пристосування називається тапетумом. Тапетум схоплює світло, що падає на сітківку, але не поглинається, і знову відправляє його на сітківку. Таким чином, весь світ, який можна вловити з навколишнього середовища використовується з максимальною користю. Саме через тапетума у кішок світяться очі в темряві, адже це пристосування виступає в ролі відбивача світла.

Яким кольором бачать кішки

Прийнято вважати, що кішки, як і собаки, які не розрізняють кольорів, тобто, їх зір є монохромним. Але насправді це не так. Так як на оці кішок розташовані колбочки, то вони можуть розрізняти кольори, але не всі. Так, як же кішки бачать світ? Експериментальним шляхом було встановлено, що кішки розрізняють відтінки блакитного та зеленого, а також сірі тони. Фіолетовий і жовтий кольори також підвладні кішкам, хоча вони можуть плутати жовтий колір з білим. Зате відтінки червоного і оранжевого кішки зовсім розрізняють.

Світ очима кішок

Багато людей вважають, що кішки бачать привидів, так як нібито вловлюють очима невидимі руху. З цього приводу науці нічого невідомо, тому ми не можемо сказати напевно, чи бачать кішки привидів. Зате можна точно сказати, що дрібні деталі кішки розрізняють погано, так як зір у них не дуже гостре. Коли кішки полюють, то вони в основному покладаються на гострий слух, а не на розпливчастий зір. До того ж, вони відмінно реагують на рух і моментально помічають будь рухається предмет, в той час як деталі предметів або обстановки залишаються непоміченими.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!