» » » Чому кішки муркочуть?

Чому кішки муркочуть?

Чому кішки муркочуть?

Коли ми гладимо наших пухнастих улюбленців або чешем їм за вушком, можна почути муркотіння. Його неможливо описати і відтворити, так як воно притаманне тільки кішкам. У чому його секрет, і чому кішки муркочуть? Зараз дізнаємося.

Муркотіння це результат скорочення м`язів гортані, розташованих у голосових зв`язок. У кішок голосовий апарат влаштований особливим чином, він складається з тонких під`язичних кісточок, пов`язаних між собою. Така будова і дозволяє відтворювати вібрації, що перетворюються в муркотіння - вібрації голосових зв`язок викликають вібрацію, а хвилі відбиваючись від під`язичних кісточок створюють резонанс. Що цікаво: у великих кішок муркотіння немає, їх голосовий апарат влаштований інакше і налаштований на гарчання, а не муркотіння.



У них під`язикові кістки укріплені хрящами, які не дозволяють їм резонувати. По-справжньому муркотіти можуть тільки домашні коти, рисі, манули, лісові коти та інші маленькі котячі. Зате по-справжньому гарчати здатний тільки лев.

Муркотіння, на відміну від мови або крику, не так сильно прив`язана до дихання, якщо крик виникає тільки на видиху, то муркотіння може бути і на вдиху і на видиху, тому воно таке рівне і безперервне.

Чому кішки муркочуть

  • Це один з вроджених котячих рефлексів, так кішка повідомляє, що у неї все добре. Маленькі кошенята муркочуть під час годування і мама кішка знає, що у них все в порядку, сама вона теж муркоче, повідомляючи кошенятам, що все добре, вони все правильно роблять, і вони в безпеці.
  • Дорослі кішки муркочуть, коли зустрічають своїх родичів, повідомляючи, що вони дружелюбно налаштовані, хочуть пограти або поспілкуватися. Так вони можуть повідомляти, що вони мирно налаштовані, і не збираються нападати.
  • Кішки можуть муркотіти від страху, повідомляючи що вони маленькі, слабкі і беззахисні, не заподіють шкоди і не потрібно на них нападати.
  • Муркотіння заспокоює не тільки оточуючих, але і самих кішок, тому кішка може муркотіти сама по собі особливо якщо вона хворіє.
  • Якщо кішка часто і тихо муркоче, швидше за все вона чогось хоче або домагається, а якщо муркоче голосно і виразно, значить вона вже отримала, що хотіла.

Чому кішки муркочуть людям

  • Якщо їм приємно і затишно - наприклад, опинившись в теплі під ковдрою або у відповідь на ласку господаря.
  • На знак подяки - за смачне частування або приємне погладжування. Деякі кішки починають муркотіти заздалегідь, ще не отримавши бажаного, але вони вже раді і бачать до чого все йде і підбадьорюють господаря «Продовжуй, все правильно».
  • Щоб заспокоїти - деякі кішки володіють особливим чуттям, вони відчувають зміну емоційного стану і розуміють коли людині погано душевно або фізично. Вони лягають поруч і починають рівно монотонно муркотіти, щоб господареві стало краще.
  • Щоб поспілкуватися - деякі кішки можуть муркотанням спілкуватися з господарем, вони можуть запрошувати його пограти або попросити нагодувати, у кого-то при цьому виходить чітке класичне «Мурр!».
  • Ну і головне, чому кішки муркочуть, вони щасливі і задоволені - коли у кішки все добре, вона часто муркоче, і це добра ознака для неї і її господаря.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!