» » » Як називають очі?

Як називають очі?

Як називають очі?

Складний орган людського тіла - око. Він настільки унікальний, що жоден конструктор телескопа не може створити більш хитромудрий механізм. Розкриємо цікаві факти, що стосуються того, як називають очі сьогодні, побачимо їх застаріла назва і розповімо трохи корисної інформації про очі.

назви очей

Слово "око" в перекладі з польської означає "відшліфований камінчик" або "кругляш". Тому вживалося воно раніше в образному значенні, але в подальшому витіснило старослов`янське слово "око". Швидше за все, "око" походить від індоєвропейського слова "оки" - дивитися. Так утворилися слова "окуліст" і "окуліровать". Хоча "око" сьогодні - офіційна назва "очі" в українській мові. Однак як називають очі ще або називали їх раніше?

У грецькій мові "офтальмо" означає "очі", і у всіх словах, де вживається цей корінь, він вказує на пряме відношення до зору. Наприклад, офтальмолог - лікар-окуліст, фахівець з очних хвороб. А наука про оці, про його хворобах, лікуванні та профілактиці називається офтальмологією. І навіть одна з хвороб очей, а саме, запалення, називається офтальмії.

А як називають очі, вірніше, їх захворювання, яке веде до сліпоти? Таке важке захворювання очей називається глаукомою, яка характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску.

рецептори очі



Дивлячись на будову ока, ми бачимо, що в сітківці розташовані рецептори ока. Називають їх паличками і колбочками. Палички дратуються тільки сутінковим світлом, а колбочки - тільки яскравим, і вони дають кольоровий зір людині. Отже, в сітківці світло перетворюється на нервові імпульси, і вони передаються по зоровому нерву в головний мозок. У зорової зоні кори великих півкуль відбувається відмінність форм предметів, їх величина, забарвлення, розташування і рух.

Відсутність одного з трьох типів колб, призводить до дальтонізму. Це захворювання не дозволяє людині розрізняти деякі кольори.

Але, є ще захворювання - гетерохромія, вона проявляється в різному кольорі очей. Це явище дуже рідкісне і на функцію зору воно не впливає. Призводить до нього недолік або надлишок меланіну (пігменту). Володарі таких очей-хамелеонів, зізнаються, що колір змінюється від їх настрою, часу доби, стану здоров`я. Але і така мінливість дозволяє пристосовуватися до життя.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!