» » » Як називають січня?

Як називають січня?

Як називають січня?

Цікаво і пізнавально вивчати походження деяких звичних слів в російській мові. Наприклад, назва місяців має цілком зрозуміле походження.

Як за старих часів називали січня? У більш далекій давнині січня називався «просинец», що означає прояснення, так як небо в січні показувалося частіше, ніж в кінці осені і на самому початку зими.

Також відомо, що трохи пізніше, при введенні Юліанського календаря, слов`яни говорили «сечень», так як місяць цей знаходиться в середині зими, і як би ділить, розсікає її на дві частини. В українській мові січня трохи видозмінився, але залишився середнім місяцем, сьогодні він «січень». В іншій інтерпретації «сечень» - місяць вирубки лісу.

А чому сьогодні цей зимовий місяць став січнем? Стародавні римляни назвали перший місяць в році на честь бога Януса. Те, що він був дволиким - незаперечно, а от інші його якості різняться в залежності від джерела інформації. Деякі дослідники говорять, що Янус у римлян уособлював світло і сонце. Інші ж стверджують, що Янус - бог часу і символізує відкриті двері. І січень вважався місяцем, який відкриває двері в наступний рік.

Так як називають січня римським «ім`ям», мало хто вже пам`ятає старовинні його назви. А між тим, січень в народі називають і по-іншому. Відомі такі назви, як «моженних», «холодець». Трохи раніше можна було почути про Январь "Василь-місяць", так як 1 числа відзначається день святого Василя Великого. Однак літературну російську непохитний - грамотно говорити «січень".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!