» » » Чому місяць різна?

Чому місяць різна?

Чому Місяць різна?

Відповідь на питання про те, чому Місяць різна, лежить, здавалося б, на поверхні Різна вона тому, що вона обертається навколо нашої планети і робить повний оборот приблизно за місяць. А якщо говорити точніше за 29, 5 діб. Крім цього, вона обертається навколо власної осі і робить повний оборот за 27 діб і майже 8 годин. Саме через збіг цих двох часових проміжків, Місяць і повернений до Землі постійно однією стороною. І саме ця сторона відбиває сонячне світло.

 А ось чому Місяць буває різною? Дійсно, іноді нам здається, що вона змінила свою форму. Такі зміни називаються фазами Місяця, і вони говорять про те, що нам дано бачити різні частини цієї планети.

Молода Місяць починає цикл цих фаз. У цей момент вона перебуває між Сонцем і Землею. Така Місяць не видно. Потім сторона Місяця, звертаємося до нашої планети, починає висвітлюватися Сонцем. Така її частина мала, незначна і виглядає вузьким шматочком кола ( «молодий серп», «молодий місяць»). Така місяць називається наростаючою Місяцем.

Поступово, освітлена Сонцем частина Місяця наростає і невдовзі досягає форми півкола. Таке її положення називається першою чвертю Місяця. Потім поверхню Місяця зменшується в освітленості і досягає останньої чверті. На цьому цикл закінчується і все повторюється знову з молодика, коли диск Місяця на зоряному небі не помітний. Як ми вже сказали, повний місячний цикл займає 29,5 доби.

Примітно, що це небесне тіло, що є нашим єдиним супутником і на якому, на єдиному, побували люди, не саме випромінює світло, а лише відбиває сонячні промені і тому видно людському оку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!