» » » Сонячне затемнення

Сонячне затемнення

Сонячне затемнення

По суті, сонячне затемнення - це тінь від Місяця, яка падає на земну поверхню. В діаметрі вона становить приблизно 200 км, тобто у багато-багато разів менше, ніж діаметр нашої планети. Саме тому явище спостерігається тільки в конкретній смузі, по якій і проходить місячна тінь.

У разі, якщо людина знаходиться в зоні тіні, він спостерігає повне сонячне затемнення, коли Місяць приховує Сонце повністю. Небо при цьому темніє, на ньому можуть з`явитися зірки. Як і ввечері, стає прохолодніше, а тварини і птахи замовкають, перелякані раптової темрявою. Деякі рослини навіть згортають листя.

Якщо ж спостерігачі перебувають поблизу смуги такого затемнення, то можуть побачити часткове сонячне затемнення. В цьому випадку Місяць закриває сонячний диск не повністю, а тільки його частину. Небо вже не таке темне, зірок не видно. Зазвичай часткове затемнення спостерігається на відстані близько двох тисяч км від зони затемнення повного.

Час сонячного затемнення

Це явище відбувається в молодика. Супутник непомітний, бо та його сторона, яка «дивиться» на Землю, не освітлюється Сонцем. Через це створюється враження, ніби вогненна куля закриває чорна пляма, що виникло з нізвідки.

Тінь, яку відкидає Місяць в сторону нашої планети, схожа на різко сходиться конус. Його вістря знаходиться трохи далі Землі. І коли тінь падає на поверхню планети, то є чорна пляма, діаметром 150-270 км, а не точку. Слідуючи за супутником, це пляма рухається по поверхні планети, переміщаючись зі швидкістю одного кілометра в секунду.



Через свою великій швидкості, тінь не може закрити надовго якесь місце на земній кулі. При повному затемненні максимально можлива тривалість мороку 7,5 хв. При приватному затемненні - близько двох годин.

Частота сонячних затемнень

На Землі щорічно відбувається від 2 до 5 затемнень, при цьому тільки два з них повні або кільцеподібних. За сто років трапляється 237 сонячних затемнень, 160 з них - часткові, 63 - повні, а кільцеподібних 14. У деяких точках земної поверхні сонячні затемнення у великій фазі відбуваються дуже рідко, а повні затемнення - досконала рідкість. Наприклад, на території Москви в період з XI по XVIII ст спостерігалося всього 159 сонячних затемнень, з яких повних було всього лише 3. Це за 700-то років!

Зазвичай повні сонячні затемнення спостерігаються в країнах Заходу, але абсолютно точно відомо, коли Місяць повністю закриє диск на території Росії. Відбудеться це тільки через 13 років в 2026 році 12 серпня, а після цієї дати ще через 7 років - в 2033 році. Нагадаємо, що найближчим минуле затемнення відбулося 1 серпня 2008 року.

Дивитися сонячне затемнення на кадрах відео-та фотозйомки можна в інтернеті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!