» » » Чому немає місяця?

Чому немає місяця?

Чому немає місяця?

Єдиний природний супутник нашої планети - Місяць. Вона постійно супроводжує людство в його шляху: присутній в міфах і переказах, незримо впливає на долю і здоров`я окремих людей. У більшості випадків це небесне тіло буває видно на небосхилі. Але іноді, вийшовши подивитися на зірки в безхмарну ніч, ми не можемо знайти її над головою.

Про те, чому буває не видно Місяця, розповідається в даній статті.

  • Взагалі-то спірне небесне тіло ми бачимо через те, що на нього потрапляють промені Сонця, нашого світила. Якби воно не висвітлювало Місяць, ми б не змогли її побачити на небосхилі. До того ж, люди можуть спостерігати тільки одну сторону супутника, друга завжди прихована від поглядів дивиться на неї з Землі.

Звідси, з Блакитний Планети, ми спостерігаємо також зміни форми місяця в міру її просування. Це відбувається, тому що існують фази Місяця, а повний цикл її обертання навколо Землі становить 29,5 доби (синодичний місяць).

Відомі чотири фази:

  • коли супутник видно повністю - повний Місяць;
  • коли її видно у вигляді півмісяця - «молода» і «стара» Місяць;
  • коли її зовсім не видно на небосхилі - молодик.

Під час молодика Місяць знаходиться між Сонцем і Землею на одній прямій лінії. В цей час вона підходить дуже близько до Сонця і при цьому повертається до нас темною стороною. Тому супутник і стає невидимим для неозброєного ока.

А ще не видно Місяць при ясному небі, коли вона знаходиться в спадної фазі. Тоді вона з`являється на небосхилі лише під ранок. Ось чому на небі вночі в ясну навіть погоду іноді немає Місяця.

Ще на «місячну» тему читайте в статті Чому ми бачимо Місяць.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!