» » » Чому місяць велика?

Чому місяць велика?

Чому Місяць велика?

Місячна ілюзія (ілюзія Місяця) - це оптичний обман створює враження, ніби сприймаються розміри Місяця збільшуються в кілька разів, коли супутник Землі знаходиться над горизонтом, і зменшуються, коли Місяць злітає високо в небо. Проекція небесного світила на сітківку нашого ока залишається в обох випадках незмінною. Інтерес людства до загадкового феномену відомий з давніх часів, що знайшло відображення в багатьох свідченнях давнину. Зрештою, кожен цікавий дитина на питання, де велика Місяць, з упевненістю відповість: у землі! Так чому ж все-таки, опустившись до лінії горизонту, Місяць стала більше?

теорія

Популярне оману пояснює зростання розмірів небесних тіл у горизонту так званим ефектом збільшення, причина якого нібито криється в атмосфері Землі. Насправді фактор астрономічної рефракції поблизу горизонту навпаки, трохи зменшує спостерігаються розміри, злегка пріплющівая Місяць по її вертикальної осі. Кутовий розмір небесного об`єкта залежить виключно від відстані між ним і спостерігачем. Невеликі зміни цієї відстані ніяк не пов`язані з оптичним відчуттям, викликаним помилкою сприйняття, коли Місяць у горизонту здається багаторазово збільшеної. Вимірювання показують, що кутові розміри нашого супутника змінюються не більше ніж на 0,5 °. При цьому розмір проекції на сітківці ока становить 0.15мм.

Практика



Найпростіший спосіб довести ілюзорність збільшення Місяця - це порівняти її розмір з розміром витягнутої в руці монетки, прикривши одне око. Порівнявши розмір монети, коли «найбільша» Місяць видно над горизонтом, і повторивши досвід, коли нічне світило підніметься до зеніту, легко переконатися, що його розмір не змінюється. Розмір світила можна визначити або встановивши його фізичні параметри, або через кутовий розмір об`єкта. Відмінності між цими двома поняттями обумовлені особливістю нашого зору. Наприклад, якщо два однакових об`єкта помістити один в п`яти, а інший в десяти метрах від спостерігача, то їх реальні кутові розміри будуть відрізнятися в два рази. Спостерігач же цього не підтвердить. Навпаки, якщо кутовий розмір віддаленого об`єкта буде рівним кутовому розміру ближчого, спостерігач стане стверджувати, що наближений об`єкт в два рази більше віддаленого.

висновок

Чому Місяць велика? На сьогоднішній день єдиної думки про природу відомого оптичного ефекту немає. Дискусія точиться навколо питання: Місяць у горизонту збільшується через те, що збільшеним здається її сприймається кутовий розмір або фізичний? Іншими словами: ми бачимо Місяць як би наближеної до нас або збільшеною в розмірі? Остаточне пояснення ще чекає свого дослідника.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!