» » » Що таке розмір?

Що таке розмір?

Що таке розмір?

У різних тлумачних словниках (Ушакова, Ожегова, Єфремової) поняття «що таке розмір» визначається досить багатозначне. Значення цього слова передбачає наступне.

  1. Величину чогось в одному або у всіх вимірах. Наприклад, розмір лінійки - 20 см. Або - гора величезних розмірів. Розміри земельної ділянки. Розміри людського тіла.
  2. Кількість (величину) грошової суми, винагороди, штрафу, пені. Наприклад, розмір заробітної плати. Або розмір пені.
  3. Відносну величину або масштаб. Наприклад, план міста в розмірі ста метрів в одному сантиметрі.
  4. Мірку (міру) якого-небудь виробу, його величину або номер. Наприклад, розмір взуття, розмір одягу, костюм за розміром. Детальніше про те, як визначити свій розмір взуття, читайте в нашій статті Як визначити розмір взуття.
  5. Також слово розмір може означати ступінь охоплення, величину якого-небудь явища. Наприклад, хвилі в шторм досягають небувалих розмірів. Пожежі влітку в лісі приносять величезних розмірів збитків для лісових господарств.
  6. Кількість і розташування складів у віршах, певне чергування ударних і ненаголошених, коротких і довгих складів, мелодійний і звуковий лад, метр вірші. Наприклад, ямб або хорей.
  7. Кількість і розташування одиниць ритму в музичному такті, яке створює ритмічний лад, рахунок в музичних творах.
  8. У метрології - це кількісна визначеність фізичного об`єкта. Існує також поняття «кутовий розмір», яке визначає величину спостережуваного кута, що знаходиться між двома різними точками об`єкта і залежить не тільки від розмірів і форми об`єкта, але і від відстані між спостерігачем і об`єктом.


Таким чином, ми бачимо, що поняття що таке розмір вельми і вельми неоднозначно. Звичайно ж, існують основні значення слова «розмір», а існують і другорядні, менш використовувані в російській мові. До найуживаніших відносяться музичні та віршовані розміри. Про те, як правильно визначити розмір вірша, читайте в нашій статті Як визначити розмір вірша.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!