» » » Що таке масштаб?

Що таке масштаб?

Що таке масштаб?

У своєму житті ми часто бачимо зображення, які мають масштаб. Що таке масштаб? Як розібратися зі значеннями масштабу? У цій статті ми розповімо, що означає масштаб, і привнесемо ясність в його використання.

Масштаб в широкому сенсі - це відношення двох лінійних розмірів. На практиці масштабом називається відношення розміру зображення об`єкта до його реальному розміру.

Масштаб має широке застосування в:

  • математики
  • геодезії
  • картографії
  • проектуванні
  • фотографії
  • моделізмі

Ми не можемо зобразити місто в повну величину на карті, тому, зображуючи його, ми зменшуємо розміри об`єкту в кілька разів. Саме число зменшити масштаб об`єкта щодо його реальної величини і називається масштабом. При цьому масштаб може показувати як зменшення зображуваного об`єкта, так і його збільшення.

Види масштабів карт і планів

Найбільш використовується позначення при масштабуванні - це дріб або числовий масштаб. При цьому, якщо в дробу в чисельнику стоїть 1, то цей масштаб говорить про зменшення розміру зображуваного об`єкта. Якщо ж навпаки, знаменник дорівнює 1, то цей масштаб говорить про збільшення розміру зображуваного об`єкта. При цьому значення знаменника в першому випадку показує, у скільки разів зображення зменшено. А значення чисельника у другому випадку показує, у скільки разів розмір зображення збільшений.



Наприклад, розглянемо масштаб 1: 1000. Одиниця в чисельнику каже, що об`єкт на зображенні (карті, плані і т.д.) зменшений, а число в знаменнику показує, що зменшення вироблено в 1000 разів. Тобто 1 см. На нашій картинці дорівнює 1000 см. Або 1 м. В реальності.

Також бувають графічні масштаби - лінійний і поперечний. У першому випадку масштаб представлений масштабною лінійкою, в другому - номограми. Поперечний масштаб є найточнішим.

У кінотехніці є таке поняття, як масштабування часу. Простіше кажучи, це прискорена або уповільнена зйомка. При цьому масштаб показує, у скільки разів прискорений або уповільнений процес на плівці.

Тепер Ви знаєте, що означає масштаб, і можете використовувати його в своєму повсякденному житті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!