» » » Як визначити масштаб?

Як визначити масштаб?

Як визначити масштаб?

Для того щоб великі об`єкти можна було зобразити і відобразити на папері, його вигляд зменшують. Прикладом може стати будь-яка топографічна карта, в якій використовується масштаб, необхідний для розрахунків розмірів і відстаней в реальному вигляді. Щоб зробити необхідні вимірювання, необхідно знати, де і як знайти масштаб. Як правило, даний показник розміщується в легенді карти або зображується в зарамковому оформленні. Також іноді для вказівки масштабу карти використовується заголовок і написи в нижній частині. У рідкісних випадках популярні карти містять масштаб в основній частині. У разі відсутності зарамкового оформлення або обрізаної карти, знаючи як визначити масштаб, можна самостійно провести всі необхідні розрахунки. 

За допомогою чого і як визначити масштаб карти?

  1. Перш ніж приступити до визначення масштабу карти необхідно взяти іншу карту такий же території з уже відомим масштабом.
  2. Далі переходимо до пошуку однакових пар точок місцевості, що відображаються на обох картах.
  3. За допомогою лінійки проводять виміри відстаней між обраними об`єктами на кожній з карт.
  4. Використовуючи отримані вимірювання, необхідно розрахувати різницю масштабу шуканої карти по відношенню до масштабу інший.
  5. Важливо кінцеве значення масштабу привести у встановлений вид, а саме до цілого, кратному ста або тисячі значенням.
  6. При відсутності можливості використання другої карти, є інший спосіб, як визначити масштаб карти. У цьому питанні допоможуть спеціальні картографічні сервіси, знайти які можна в пошуковій системі. Вибравши сервіс, необхідно знайти ту ж територію, що зображена на карті, і вибрані характерні точки. Далі шляхом використання інструменту «Лінійка» можна легко визначити шукане відстань за обраними для космоснимков одиницях виміру. Останньою дією стане визначення масштабу карти за відомими значеннями відстаней на місцевості і по карті.

Як самостійно визначити масштаб креслення.



При відсутності вказівки масштабу креслення в одному з встановленими місцями є варіант, як визначити масштаб креслення самостійно.

  1. Спочатку визначається зображений на кресленні об`єкт з габаритними розмірами.
  2. Необхідно на кресленні знайти вид деталі з зазначеними габаритними розмірами. Далі, використовуючи розмірну лінію будь-якого габаритного розміру, шляхом застосування будь-якого вимірювального приладу проводиться вимір її довжини.
  3. Після чого для порівняння числового значення розміру з отриманим результатом необхідно використовувати розподіл результату з числовим значенням. Отримане число і буде шуканим масштабом.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!