» » » Що таке географічна карта?

Що таке географічна карта?

Що таке географічна карта?

Кожному з нас доводилося в школі стикатися з географічними картами, але далеко не кожен вміє ними користуватися, а деякі взагалі не знають навіть призначення карти. Найдивовижніше, що молоде покоління, розбалували електронними пристроями, вважає знання карт зайвим, так як тепер навіть в мобільному телефоні є GPS навігатор з голосовими підказками, а значить, немає необхідності розбиратися в картах.

Трохи історії

Карта - це зменшене зображення земної кулі, побудоване в картографічній проекції. Для сучасної людини головне, вміти користуватися картами і розрізняти їх за типом. Цікавим є той факт, що людство ще не вміло писати, але вже мало картографічними здібностями, маючи необхідність орієнтуватися на місцевості і усвідомлюючи, що таке географічна карта і для чого вона потрібна. Про це свідчать археологічні знахідки, що свідчать про існування карт ще в стародавні часи. Причому виконані вони були на скелях, дереві, кістяних пластинках, кам`яних табличках. Стародавній карті, яка має вигляд сучасної географічної близько 15 тисяч років. Вона була знайдена археологами на території України.

Класифікація географічних карт

Сучасні карти і атласи з географії є результатом вивчень ще древніх людей, адже всі знання передаються з покоління в покоління. Не маючи примітивних знань, картографи теперішнього часу не змогли б домогтися такого точного виконання географічних карт. Досягненням сучасників є те, що вони змогли класифікувати карти:

  • Територією: карта світу, карта материків і карта країн і регіонів.
  • За розмірами: великомасштабні, середньомасштабні і дрібномасштабні.
  • За призначенням: науково-довідкові, культурно-освітні, навчальні, технічні, туристські, навігаційні.


Крім того, всі сучасні географічні карти діляться на типи. На кожній карті певного типу показана інформація тільки відповідна типу карти, наприклад, ландшафтна карта на якій зображені результати ландшафтних досліджень. А топографічна карта має найвищу точність розміщення об`єктів і призначена для вирішення технічних завдань.

Люди, яким по життю доводиться стикатися з картами, знають який тип карти і з якою нанесеної на ній інформацією їм необхідний. Крім того, досвідчені водії, які вже витратили систему супутникової навігації на дорогах, продовжують возити з собою в далекі поїздки карти доріг і шляхів сполучення. Так, про всяк випадок, адже електроніка має властивість ламатися, а карта ніколи не підведе, якщо вміти правильно нею користуватися.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!