» » » Що таке дорожня карта?

Що таке дорожня карта?

Що таке дорожня карта?

Широко застосовується поєднання слів «дорожня карта». Що таке дорожня карта? У прямому і дослівному значенні це атлас доріг, які з`єднують географічні контрольні пункти. Також дорожня карта може мати маршрутне значення - на ній може бути вказаний шлях переміщення вантажу або людей від початкового пункту до кінцевого. Але поєднання «дорожня карта» вживається і в зовсім іншому значенні. Існує технологічна дорожня карта - вона являє собою ідею випуску будь-якого продукту і / або поставок його споживачам. План «Дорожня карта» - це план заходів щодо просування до якогось стану, який є метою. Сьогодні ми докладніше поговоримо про те, що таке дорожня карта в бізнесі.

В сучасних умовах грамотне планування і прогнозування розвитку бізнесу стало питанням життєздатності підприємства. Відмовитися від планування і жити одним днем неможливо навіть в самому невеликому бізнесі. Сьогодні йти в ногу з часом - означає йти дуже швидко, а найголовніше - знати, куди йти.

Однак чим складніше бізнес, тим більше факторів впливають на його майбутнє, тим більше змінних доводиться враховувати при плануванні і тим вище ризик припуститися помилки в розрахунках.

«Дорожня карта» - що це?



Одна з основних проблем в стратегічному плануванні бізнесу - відсутність наочності. Всі складні розрахунки існували розрізнено і тому не завжди чітко зв`язувалися між собою. Новий метод прогнозування в бізнесі - створення технологічної дорожньої карти - покликаний вирішити цю задачу. Розповідати про те, що таке дорожня карта, справа непроста. Якщо говорити коротко, то мова йде про наочному покроковому сценарії для розвитку підприємства, продукту або великий бізнес-структури. Відмітна особливість технологічних дорожніх карт - це універсальність і інтерактивність. Словосполучення «дорожня карта» з`явилося при перекладі англійського слова roadmapping, яке означає процес картографування дій в будь-якій сфері.

Дорожня карта - за своєю суттю графічний план розвитку бізнесу або продажу певного продукту з урахуванням всіх відомих факторів. При цьому на відміну, наприклад, від бізнес-плану карта передбачає кілька сценаріїв розвитку, а також враховує всі можливі ризики. Основа дорожньої карти - це вузли або визначені точки, на яких необхідно приймати важливі для бізнесу рішення в залежності від поточної конкурентної ситуації на ринку. При цьому в карті враховуються наслідки кожного з можливих рішень. Вузли відповідають як певного етапу розвитку, так і передбачуваному часу, за яке підприємство повинно вийти на цей етап. При цьому в технологічну дорожню карту можна вносити зміни, наприклад, при появі нової технології або більш конкурентоспроможного продукту.



В результаті, спираючись на дорожню карту, керівництво підприємства отримує можливість швидко реагувати на зміну ситуації на ринку, чітко розуміючи, до чого призведуть ті чи інші дії.

Плюси і мінуси «Дорожньої карти» в бізнесі

Тепер трохи про універсальність дорожнього картування. Перевага методу в тому, що він може застосовуватися практично скрізь, починаючи від просування окремого продукту або лінійки продуктів і закінчуючи технологічними дорожніми картами цілої держави. Крім того, дорожнє картування може охоплювати як роботу всього підприємства в цілому, так і окремі напрямки його діяльності. Наприклад, в Росії про цей метод заговорили після того, як була представлена дорожня карта РФ, в якій акцент був зроблений на зниження частки ресурсної економіки в країні і збільшення частки промислових підприємств. При цьому дорожні карти охоплюють достатній період часу. Період прогнозування бізнесу в них може досягати 10 років, а в окремих випадках і довше.

Як приклад користі технологічних карт можна привести будівельну галузь. Можливість тривалого детального прогнозу необхідна хоча б тому, що між початком проектування будь-якого об`єкта і часом його здачі може пройти дуже значний період часу. Дорожня карта в будівництві може знизити дуже небезпечні ризики там, де інші методи їх навіть не виявлять.

Однак при всіх перевагах цього методу в Росії дорожнє картування широкого поширення поки не отримало. Найчастіше його сприймають просто як якесь модне віяння і ставляться з недостатньою серйозністю. Однак за своєю суттю процес створення технологічних дорожніх карт дуже трудомісткий і високоінтелектуальний. У створенні дорожньої карти зазвичай бувають задіяні фахівці різних напрямів: економісти, соціологи, маркетологи, вчені, програмісти і т. Д. Розмір робочої групи і як наслідок ціна дорожньої карти безпосередньо залежать від поставленого завдання. Наприклад, для створення карти для певного продукту потрібно менше зусиль. А створення дорожньої карти держави - це робота для цілого інституту, а іноді і не одного.

У теперішній час існує безліч пропозицій створити дорожні карти онлайн. Є організації, які спеціалізуються на галузевих картах, є й ті, хто готовий виконати будь-яку роботу. У будь-якому випадку, технологічна дорожня карта - це серйозна допомога в розвитку бізнесу, здатна допомогти вирішенню складних завдань найближчим часом і у віддаленій перспективі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!