» » » Скільки зірок на небі?

Скільки зірок на небі?

Скільки зірок на небі?

Зірки - небесні тіла, що представляють собою газові розпечені кулі. З давніх часів вони привертають увагу людини, розбурхують розум, тягнуть мріями про далекі світи і цивілізаціях.

Чому зірки здаються такими маленькими

Сонце - близько розташована до нас зірка, тому її світло ми відчуваємо на собі куди краще, ніж сяйво інших зірок. Кожен день на Землі починається зі сходу сонця, а закінчується заходом цієї зірки. Всі інші - розташовані в тисячах, мільйонах, а то і мільярди світлових років від нас. Поки промінь світла від далекої зірки досягне наших очей, проходить не один рік. Крім того, перешкода становить повітря, який знаходиться в безперервному русі і створює перешкоди. Космічний простір наповнено сміттям, космічним пилом, дрібними частинками, які теж стають перешкодою для нашого зору. Але все-таки ми бачимо маленькі сяючі точки на небосхилі щоночі, якісь яскравіше, а які - блідіше.

Скільки зірок ми бачимо на небі



Кожен хоча б раз в житті, ясною вночі, сидячи лаві або лежачи на даху, задавався питанням, скільки зірок на небі, і сам же намагався дати відповідь. Насправді, жоден учений поки не зміг сказати, скільки ж зірок існує у Всесвіті, їх аж кишить багато. Складність підрахунку ще і в тому, що світила регулярно вмирають, і народжуються нові. Можна лише припустити з великим ступенем ймовірності помилки, що в нашій Сонячній галактиці близько 150 мільярдів зірок. У той час як у Всесвіті існує неймовірна кількість галактик. А ось кількість світил, яке можна побачити на нічному небосхилі неозброєним оком, визначено майже до одиниць. Вчені називають цифру в 4,5-6 тисяч. Але в середньому десь половина зірок розташована за лінією горизонту, а ті, що розташовані близько до горизонту, не видно з-за туманів і випарів від Землі. Тому, вийшовши в поле, ми зможемо споглядати від 1 до 2 тисяч маленьких сяючих точок. Якщо використовувати аматорський бінокль, кількість зірок трохи збільшиться, а за допомогою потужного телескопа можна побачити до 1 мільярда нічних світил. У той же час, розміри зірок, побачених в телескоп, не зміняться, зміниться лише кут зору людини, за рахунок чого видимі межі розширяться.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!