» » » Які зірки яскраві?

Які зірки яскраві?

Які зірки яскраві?

Як відомо, зоряне небо, як і земну кулю, умовно ділиться на дві півкулі: північну і південну. І в кожній півкулі існує чимало яскравих зірок. Спочатку ми розповімо вам, яка найяскравіша зірка всього зоряного неба, а вже потім поговоримо про конкретні півкулях. Але перед тим, як назвати найяскравішу зірку, видиму на земному небі, потрібно визначити класифікацію, по якій ми будемо оцінювати яскравість.

Яка найяскравіша зірка

Як багато хто знає, крім видимої величини, зірки можна оцінювати і за абсолютною яскравості, тобто незалежно від їх відстані до землі. І тут на перший план вийдуть зовсім інші зірки. Що ж до видимої яскравості, то тут першість належить південній півкулі, а найяскравішою зіркою всього земного неба (за винятком Сонця, зрозуміло) є Сіріус. Сіріус - головна зірка в сузір`ї Великого Пса, його Альфа (зірки в сузір`ях іменуються грецькими буквами за алфавітом - від найяскравіших і значимих, які отримують перші літери і по спадаючій). Сіріус видно і в північних широтах крім регіонів крайньої півночі. Від Землі ця зірка знаходиться на відстані трохи більше 8,5 світлових років, тобто є однією з найближчих до нас. Це дуже красива зірка, яка на нічному небі виглядає як маленький прожектор. У середині XIX століття астроном Ф.Бесселя припустив, що Сіріус насправді - подвійна зірка, що і було підтверджено двадцятьма роками потому А.Кларк. Зірку, яку ми бачимо, назвали Сіріус A, а невидимого супутника - білого карлика - Сіріус B.

Інші яскраві зірки



Наступними за видимої яскравості за Сіріусом слідують ще дві зірки південної півкулі - Канопус і Толіман. Канопус - Альфа сузір`я Кіля, а Толіман - Альфа Центавра, найближча до нас зірка, що знаходиться від нас на відстані всього лише 4,3 світлових роки. Для порівняння Канопус від нас на відстані аж 310 світлових років - тільки уявіть, як би яскраво він світив, якби був хоча б на такій же відстані від Землі, як і Сіріус. І тільки на 4-6 місцях по яскравості розташувалися три зірки нашого, північної півкулі - Арктур, Вега і Капела. Багато хто вважає, що найяскравішою нашого півкулі є Вега, проте Арктур все ж кілька яскравіше. Це єдина зірка, яка має негативну видиму зоряну величину яскравості - -0,04. Яскравість Веги складає 0,03, а Капели 0,08 згідно з розробленою шкалою. Арктур є Альфою сузір`я Волопаса, Вега - Альфою Ліри, а Капела - Альфою Візничого.

абсолютна яскравість

Які зірки яскраві? Що стосується абсолютної яскравості, то тут класифікація абсолютно інша. Із зірок, які ми описували вище, в «десятку кращих» потрапив тільки Канопус - він займає тут почесне третє місце. Що ж стосується двох перших зірок, то самої, що називається, реально яскравою зіркою є Денеб - зірка нашого північного півкулі, Альфа сузір`я Лебедя, а на другому місці Ригель - Бета Оріона. Ригель, правда, відноситься до південній півкулі, проте сузір`я Оріона з красивими зірками Бетельгейзе (червоний гігант), Ригелем (блакитна зірка) і Беллатрикс (біла зірка) і знаменитим поясом Оріона, що складається із зірок Минтака, Альнилам і Альнитак, прекрасно видно на нашому нічному небі. До речі, Денеб знаходиться на колосальній відстані від Землі - близько півтори тисячі світлових років. Будь він раз у 10 ближче, по яскравості він затьмарив би собою навіть Сонце. Ригель від Землі також знаходиться на дуже великій відстані - 870 світлових років.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!