» » » Як називаються зірки?

Як називаються зірки?

Як називаються зірки?
Як називаються зірки?

Кожен з нас хоча б один раз милувався видом зоряного неба. Про зірок ходить безліч легенд - і загадування бажань, і складання гороскопів, і передбачення погоди на найближчі дні. Однак мало хто знає, як називаються зірки на небі. Але ж ці знання допоможуть здивувати вашу супутницю чи супутника, допоможуть самостійно розібратися в зоряних картах. До того ж інформація про те, як називаються зірки і чому вони так називаються, сама по собі досить цікава.

З першого погляду на зоряне небо здається, що всі зірки однакові, проте вчені і астрологи розрізняють переважна більшість видимих зірок. А для цього треба спочатку розібратися, що таке зірка і які види зірок бувають.

види зірок

Зірка - це небесне тіло, що представляє із себе газова куля, який володіє власною гравітацією, внутрішнім тиском і випромінює потоки світла. Вивченням зірок займаються вчені астрономи і наука астрономія. Дізнайтеся більше про цю науку з нашого розділу Астрономія. Які бувають види цих світяться газових куль?

червоні зірки

Червона зірка називається гігантом або червоним гігантом. Ця назва напряму залежить від розміру зірки. Червоні зірки протягом 10-100 тисяч років володіють неймовірними розмірами. Потім з часом їх оболонка згорає і розсіюється в навколишній простір і вони перетворюються в інший вид зірок, який називається Білі зірки.

білі зірки

Інша назва Білої зірки - карлик або Білий карлик. Після розсіювання оболонки зіркивід Червоного гіганта ядро зірки все ще залишається цілим і продовжує випромінювати потоки світла. З плином часу світ все більше згасає, так як ядро кристалізується.

блакитні зірки

Блакитні зірки є гіпергіганти. Вони зустрічаються вкрай рідко і оточені таким явищем, як нерівномірна туманність. Газова хмара цих зірок, що утворить навколо них оболонку, з часом все більше розширюється. Якого ж кольору можуть бути зірки, дізнайтеся з нашої статті Якого кольору зірки.

змінні зірки



Змінними називаються такі зірки, які змінювали свій блиск хоча б раз за своє існування. Причини такої зміни різноманітні і розглядаються астрономами в кожному окремому випадку. Однак в більшості випадків головною причиною визнана внутрішня нестабільність процесів, що відбуваються в цьому небесному тілі.

Нові та наднові зірки

Нові зірки, як вже зрозуміло з назви, це зірки, що виникли недавно в ході спалаху. Наднові - ті, які з`явилися тільки що, спалахнули на небесному полотні. При спалаху наднових зірки виділяється величезна кількість енергії, набагато більше, ніж при виникненні Нової зірки - стільки наше Сонце, яке теж є зіркою, зможе виділити тільки за мільярд років.

Падаюча зірка

Якби якась зірка вирішила впасти, то сталася б непоправна катастрофа - зірки мають неймовірно великі розміри, і вони настільки гарячі, що наблизившись в сторону будь-якої планети, вони могли б її розплавити. Падаюча зірка - так називаються великі камені, які потрапляють в гравітаційне поле Землі і падають під силою тяжіння на її поверхню. Зірками їх називають тому, що вони випромінюють світіння, схоже на зоряне. Як воно утворюється? Так як Землю оточує шар атмосфери, то при падінні камінь проходить через цей шар і згоряє. Це горіння і утворює світло. Якщо камені згорають повністю, то вони називаються метеоритами. Якщо все ж таки досягають поверхні Землі, то називаються метеоритами.

подвійні зірки



Подвійними називаються зірки, які неозброєним оком виглядають як сіамські зіркиблизнюки. Насправді ж їх розділяють величезні відстані, але розгледіти це можна тільки через надсильний телескоп. Практично виходить, що подвійні зірки вже не вид зірок - а вигляд скупчення зірок, або групи зірок.

Група зірок

Група зірок може називатися по-різному в залежності від виду групи і кількості зірок, в неї входять. Це можуть бути дві зірки, а можуть бути і цілі скупчення. Скупчення, в свою чергу, можуть бути кульовими - де зірки знаходяться ближче один до одного, а можуть бути і розсіяними - з великою відстанню між об`єктами. Головною властивістю будь-якого скупчення є те, що всі зірки в ньому пов`язані між собою взаємним тяжінням. Це найголовніша відмінність зоряних скупчень від зіркових сузір`їв.

Зоряні сузір`я

Сузір`ями називаються об`єднання зірок на картах зоряного неба, які пояснюються не взаємним тяжінням зірок між собою, а постійним розташуванням відносно один одного в просторі. В сузір`я об`єднані найбільш яскраві зірки, що спостерігаються з поверхні Землі. Фізично зірки в сузір`ях можуть бути не пов`язані між собою. Вони об`єднані нашими попередниками на основі асоціацій для того, щоб безпомилково орієнтуватися в зоряному небі. Сузір`я названі красивими звучними іменами з міфології, або назвами тварин або предметів. Все небо, видиме з Землі, розділене на 88 сузір`їв.

Які ще можуть бути види зірок, дізнайтеся з нашої статті Які є зірки.

Зірки і сузір`я Північної півкулі

Найяскравіша зірка, видима з поверхні нашої планети, називається Сіріус. Сіріус відноситься до Південній півкулі зірок, але його світіння настільки велике, що його видно і в Північній півкулі практично з будь-якого місця спостереження, за винятком самих північних точок. Розташовується ця яскрава зірка в сузір`ї Великого Пса.

Найважливішою ж зіркою Північної півкулі визнана Полярна зірка. Вона є головним орієнтиром на північ, так як знаходиться безпосередньо над Північним полюсом. Розташовується Полярна зірка в сузір`ї Малої Ведмедиці. В зіркикурсі шкільної програми обов`язково вчать, як знайти цю зірку. Це може допомогти тому, хто заблукав і не має компаса. А знайти її можна, розглянувши на небі сузір`я Великої Ведмедиці - всім відомий ківш. Дві зірки, що утворюють сам ківш, знаходяться на прямій лінії, і якщо цю пряму лінію подумки продовжити від "дна" ковша в сторону розширюється частини, то першою настільки ж яскравою, як і ці, зіркою буде Полярна Зірка. Перевірте, вона повинна перебувати на кінчику ручки від ковша Малої Ведмедиці.

Між Великої і Малої ведмедицями розташовується сузір`я Дракона, схоже на повітряного змія. Якщо провести уявну пряму від другої з кінця зірки на ручці ковша Великої Ведмедиці через Полярну зірку - то пряма наткнеться ще на одне яскраве сузір`я - Кассіопею - 5 зірок, з`єднаних ламаною лінією.

Навчившись знаходити ці чотири сузір`я, в майбутньому ви зможете освоїти і знаходження більш складних і замаскованих сузір`їв. А допомогти вам в цьому у відсутності зоряного неба можуть інтерактивні карти. Їх можна переглянути на наступних сервісах: solarsystemscope і cosmos-online.

Бажаємо успіху!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!